”Αντίβαρο” στις πιέσεις οι Εθνική, Εμπορική, ΟΠΑΠ

Μέσω Εθνικής, Εμπορικής και ΟΠΑΠ συντηρείται ο FTSE-20 στην περιοχή των 1.750-1.755 μονάδων. Λόγω μερίσματος υποχωρεί η Cosmote, ενώ στην... αυλή της Σοφοκλέους συμβαίνουν ”πράματα και θάματα”. Στο 3 προς 1 η σχέση πτωτικών προς ανοδικές μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αναλογία ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 3 και οι εξελίξεις από το μέτωπο προβληματικών επιχειρήσεων έρχονται εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο.

Βέβαια, στην προθήκη της Σοφοκλέους όλα βαίνουν καλώς, καθώς Εθνική, Εμπορική και ΟΠΑΠ κινούνται ανοδικά περιορίζοντας τις αρχικές μεγαλύτερες απώλειες του FTSE-20.

Η χαμηλότερη τιμή του συγκεκριμένου δείκτη διαμορφώθηκε στις 1.746,49 μονάδες.

Η σημαντική υποχώρηση που καταγράφηκε αρχικά προς τα 14,34 ευρώ για τη μετοχή της Cosmote (λόγω αποκοπής του εκτάκτου μερίσματος 0,90 ευρώ ανά μετοχή) είναι καθαρά τεχνικής -και μόνο- μορφής.

Από τον FTSE-20 και με βάση τις εντολές αγορών στα πρώτα 45 λεπτά ξεχωρίζουν επίσης οι μετοχές των Motor Oil, ΕΛΤΕΧ και ΔΕΗ.

Στη ΔΕΗ, ως γνωστόν, τοποθετείται διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, ενώ σήμερα αναμένεται η κατακύρωση του διαγωνισμού για το φράγμα της Παπαδιάς με μειοδότες την κοινοπραξία των Άκτωρ - Παντεχνική και Τέρνα στον δεύτερο διαγωνισμό.

Στα ενδότερα της Σοφοκλέους, όμως, συμβαίνουν... επιεικώς παράδοξες καταστάσεις.

Μετά την περίπτωση της Θεμελιοδομής προκύπτει αυτή του Αλλαμανή, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πώς ασκείται ο έλεγχος και η εποπτεία στη Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, που πρώτο χθες το βράδυ έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ”δικαστικής προστασίας” της ΕSΗΑ Ολλανδίας (δες θέμα της 28/2-22:18), θα έπρεπε, αν μη τι άλλο έστω, και εκ των υστέρων να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα από την εποπτική αρχή της αγοράς.

Βέβαια, οι μετοχές του Αλλαμανή βρίσκονται, παρά τα εδώ και χρόνια προβλήματα του ομίλου, κανονικά σε διαπραγμάτευση και η αρχή... αίφνης ανακαλύπτει πως υπάρχει πρόβλημα.

Το ερώτημα που ευθέως πλέον τίθεται προς τις αρχές αφορά στο κατά πόσο λειτουργούν προληπτικά, προστατεύοντας τα συμφέροντα και των επενδυτών και όχι εκ των υστέρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς, με την ασκούμενη πολιτική δίνεται η εντύπωση πως έχουν κάποιο δίκαιο οι παραδόπιστοι και κακόβουλοι της Σοφοκλέους, που επιμένουν πως σε διάφορες περιπτώσεις (Intersonic, Δυναμική Ζωή, Λεβεντάκης), όπως και τώρα στον Αλλαμανή, παρέχεται περίοδος χάριτος που διευκολύνει όσους μεγαλοσχήμονες είχαν θέσεις ή ήταν εγκλωβισμένοι.

Φαίνεται πως για τους κρατούντες σημασία έχει η μακροημέρευση μόνο εκείνων των μετοχών και εταιριών που φέρνουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v