Μονόπλευρη... εκτίναξη

Επιταχυνόμενη άνοδος με οδηγό την υψηλή κεφαλαιοποίηση, εν μέσω οριακά θετικού διεθνούς κλίματος, και το Δείκτη πάνω από τις 3.130 μονάδες. Φόβους επικείμενης -έστω και ήπιας- διόρθωσης γεννά η ένταση της ανόδου των δεικτοβαρών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Επιταχυνόμενη άνοδος με οδηγό την υψηλή κεφαλαιοποίηση, εν μέσω οριακά θετικού διεθνούς κλίματος, και το Δείκτη πάνω από τις 3.130 μονάδες.

Το +1,83% του FTSE-20 έναντι του +0,23% του FTSEM, του -0,77% του FTSES και το +2,57% του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύουν όχι μόνο τους πρωταγωνιστές της ημέρας, αλλά πολύ περισσότερο την απραξία και την επιφυλακτικότητα που επικρατούν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Άφωνοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου βλέπουν το ράλι των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων και τις κινήσεις όσων διαχειρίζονται την εισαγόμενη ρευστότητα, μη μπορώντας ουσιαστικά να κατανοήσουν τι συμβαίνει, ενώ οι περισσότερο ”θαρραλέοι” απλώς ακολουθούν την τάση.

Με εντυπωσιακά κέρδη Αlpha (4,33%), Εμπορική (3,46%), Πειραιώς (2,81%), Εθνική (2,20%), Eurobank (1,36%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ Coca Cola, Motor Oil, Cosmote και θετική μεταβολή για Γερμανό, ΕΛΠΕ, Hyatt, Intracom, KAE, Folli Follie.

Αντίθετα, πάντα από τις μετοχές του FTSE-20, με σημαντικές απώλειες μόνο η ΔΕΗ και αρνητικό πρόσημο για ΕΛΤΕΧ και Τιτάνα.

Την ίδια ώρα και ενώ ο Γ.Δ. καταγράφει σημαντικά κέρδη κινούμενος πάνω από τις 3.135 μονάδες η αναλογία ανοδικών (120) - πτωτικών (150) καταδεικνύει τι συμβαίνει στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 168 εκατ., από τα οποία τα 18,3 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά, η εικόνα παραμένει σχεδόν άριστη, έστω και αν η άνοδος κάποιων δεικτοβαρών μετοχών με τέτοια ένταση δημιουργεί φόβους επικείμενης έστω και ήπιας διόρθωσης.

Όμως, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου διερωτώνται για πόσο καιρό ακόμη μπορεί η αγορά να παραμένει ”ζωντανή”, παίρνοντας ”καύσιμο” ανόδου από το πολύ 20 τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v