Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις

Δικαιολογούνται κάποιες ρευστοποιήσεις, πάντα ελεγχόμενες, προκειμένου να κατοχυρωθούν υψηλότατες για τραπεζικούς τίτλους υπεραξίες. Οι ξένοι πλειοδοτούν με υπερθετικές εκθέσεις για τις τράπεζες, πλην όμως απαιτείται διάχυση της ανόδου, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η τάση και να προσελκυστούν νέοι επενδυτές– κεφάλαια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υπεραντίδραση αρχικά του Δείκτη προς τα υψηλά των 3.122,8 μονάδων φαίνεται να σηματοδοτεί μία ”κορυφή” αυτής της φάσης που... συμπίπτει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κυρίως των τραπεζικών ομίλων.

Οι ξένοι, βέβαια, συνεχίζουν να πλειοδοτούν σε ό,τι αφορά την

τιμή-στόχο των μετοχών–επιλογών τους, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της J&P Morgan για την Εθνική, και προφανώς ελέγχουν το ”παιχνίδι”, πλην όμως απαιτείται μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση.

Η διόρθωση μετά το πρώτο ημίωρο των μετοχών Εθνικής, Alpha, αλλά και ΟΤΕ φαίνεται να αποτελεί σήμα για περιορισμένης έκτασης και ελεγχόμενης διάρκειας κατοχύρωση υπεραξιών.

Θα δείξει από την αρχή η συνεδρίαση της Δευτέρας κατά πόσο οι 3.122 μονάδες αποτελούν -και δικαιολογημένα σε αυτή τη φάση- την κορυφή ενός βραχυπρόθεσμα ανοδικού ”κύματος” που εμπεριέχει τον κίνδυνο μίας περιορισμένης –και ελεγχόμενης στα βαριά– διόρθωσης, προκειμένου να επιχειρηθεί η διάχυση του ενδιαφέροντος – ρευστότητας προς μετοχές και άλλων εταιριών.

Χωρίς τη δεύτερη ταχύτητα της αγοράς καμία αντίδραση, ακόμη και αν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελεί ένδειξη ενός επόμενου δεύτερου ανοδικού κύκλου.

Αν αυτή η εκτίμηση κερδίσει έδαφος στο υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ενδεικτικη των βραχυπρόθεσμων αντοχών της αγοράς, υπό την αίρεση πως η άνοδος δεν διαχέεται και προς άλλες μετοχές, τουλάχιστον του MID-40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v