”Φορτσάρει” για τις 3.100 η Σοφοκλέους

Με τις εκθέσεις τους και τις αγορές τους οι ξένοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Εθνική και ΟΤΕ. Σε νέα υψηλή τιμή προς τις 3.100 μονάδες οδηγείται ο Γενικός Δείκτης με αιχμή του δόρατος τις μετοχές Alpha Bank (3,13%), Εθνική (2,47%) και ΟΤΕ (2,22%).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία η αγορά εκπλήσσει και σήμερα θετικά τους πιστούς της.

Μετά την ολική ανατροπή της ”εικόνας” στον ΟΤΕ από τα 14,18 προς τα 14,94 ευρώ με συναλλαγές που προσεγγίζουν πλέον τα 2 εκατ. τεμάχια και τις μετοχές των πέντε ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων να ”ρίχνουν” ”λάδι στη φωτιά” ο Γ.Δ. έφτασε μέχρι την υψηλή τιμή των 3.089 μονάδων.

Σημαντικά υψηλότερα του τεχνικού σημείου αναφοράς και ο FTSE-20 διαμορφώνεται στις 1.717 μονάδες.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει αφορά στην αυξημένη εμπορευσιμότητα και υψηλό αριθμό πράξεων στις μετοχές των Alpha (με περισσότερες από 2.000 πράξεις), Εθνικής με περίπου 2.000 πράξεις, Eurobank (με περισσότερες των 1.500 πράξεων), Πειραιώς (με περίπου 1.300 πράξεις), ενώ στον ΟΤΕ έχει ξεπεράσεις τις 1.750.

Η εικόνα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αποτυπώνεται στο λόγο ανοδικών – πτωτικών που διαμορφώνεται στο περίπου 1,5 προς 1.

Με βάση τις συναλλαγές τους ξεχωρίζουν οι Aβαξ στα 4,26 ευρώ, Εθνική Ακινήτων στα 4,84 ευρώ, Ιατρικό Αθηνών στο 1,72 ευρώ, ΟΛΠ στα 11,84 ευρώ, ΙΑΣΩ, Μυτιληναίος, Ιntralot, ΕΧΑΕ, Αστήρ Παλλάς, Αλουμίνιο και Εγνατία.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ανάλογη συμπεριφορά εμφανίζουν οι μετοχές των Frigoglass, InfoQuest, AΕΓΕΚ, Αθηνά, Αlco, Αττικάτ, Ελγέκα, Μινωικές Γραμμές, Λάμψα, Φοίνιξ, Σάνυο, Χατζηιωάννου και αρκετών ακόμη μετοχών αυτής της κατηγορίας κεφαλαιοποίησης.

Το παράδοξο είναι πως από την πλευρά των ξένων, εσπευσμένη λήψη θέσεων σε μετοχές εταιριών, για τις οποίες καλώς ή κακώς έπονται υπερθετικές αναλύσεις (των ιδίων ή άλλων οίκων) δεν φαίνεται να μετριάζεται.

Για να αποδίδονται, όμως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αποδεικνύεται πως τόσο στην περίπτωση της Εθνικής όσο και του ΟΤΕ, όπου εξαρχής στήριξαν σθεναρά και ξεκάθαρα την προσπάθεια των διοικήσεων Αράπογλου και Βουρλούμη, οι ξένοι δικαιώνονται πανηγυρικότατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v