Θα... τριτώσει το καλό;

Προχθές ήταν η Πειραιώς, χθες η Alpha, σήμερα η αγορά περιμένει από τη ”μεγάλη” της φίλη την Εθνική για να... τριτώσει το καλό. Το ενθαρρυντικό της όλης κατάστασης αφορά στην ολοένα και ευρύτερη διάχυση του ενδιαφέροντος προς μετοχές και άλλων εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα... τριτώσει το καλό με την Εθνική να εκπλήσσει θετικά την αγορά όπως έκαναν Πειραιώς και Αlpha;

Απάντηση θα έχουμε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αν και στο μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών αυξημένων συναλλαγών 1,139 εκατ. τεμαχίων, με αγοραστές μέχρι τη νέα υψηλή τιμή των 28,04 ευρώ εμπεριέχεται η προεξόφληση του θετικού ενδεχομένου.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπουδαία για τον όμιλο ακολουθούν με επίκεντρο την παρουσίαση σε ξένους θεσμικούς, τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης Αράπογλου και τη διαφαινόμενη κατά περίπτωση ημιαυτόνομη επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών.

Το θετικό είναι πως οι μέρες βρίθουν πλέον, όχι μόνο φημών, αλλά και ουσιαστικών ειδήσεων, θετικών αποτελεσμάτων, σε σημείο που η κατά παράδοση συντηρητική Π&Κ επισημαίνει πως ”μέχρι εδώ έχει καλώς”.

Σήμερα, ενδεχομένως αύριο, θα φανεί κατά πόσο είχε βάση το χθεσινό +1,95%, με λίγες, όμως, συναλλαγές για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η παραίτηση Νέζη ενδέχεται να λειτουργήσει λυτρωτικά για την Επιχείρηση (βλ. σχετικό θέμα).

Με την αγορά πολύ κοντά στο υψηλό επίπεδο τετραετίας, τη μετοχή της Εθνικής σε νέα υψηλή τιμή, τις Eurobank και Εμπορική να ακολουθούν, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ να προχωρά και τους μικρότερους να εμφανίζονται όλο και ισχυρότεροι τελευταία, η αγορά σαφώς και έχει ενδιαφέρον.

Σε αυτήν τη φάση, θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές εταιριών, με ουσιαστικές ειδήσεις και θετικά αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Δρομέα, με μερισματική απόδοση περίπου 6%, ο νέος κύκλος παρουσιάσεων της Τέρνα σε ξένους θεσμικούς, των εξελίξεων στην ακτοπλοΐα, των καλών αποτελεσμάτων των ΚΑΕ, του μερίσματος της Λάμψα, του πιθανότατου placement της Πετζετάκις και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

Στα ”συν” της αγοράς και η χθεσινή ήπια ανοδική αντίδραση, κυρίως του Dow Jones.

Σημείωση: Το ότι η UBS διεθνής οίκος με ειδικότητα στις τράπεζες θέτει τιμή στόχο τα 33 ευρώ για την Alpha Bank, προφανώς και αποδίδει τη διάθεση των ξένων.

Δεν είναι τυχαίο πως την αμέσως επόμενη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Πειραιώς δύο ξένοι οίκοι έσπευσαν να πλειοδοτήσουν θέτοντας τιμή στόχο τα 20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v