Σύνδρομο... ιλίγγου;

Σε υψηλό σημείο περίπου 44 μηνών ο Γ.Δ., περισσότερο προβληματίζει την πλειονότητα για το αν θα πρέπει να ”μπει” στο παιχνίδι και λιγότερο δικαιώνει κυρίως εκείνους τους ξένους που έχουν δημιουργήσει τη μόχλευση στη Σοφοκλέους. Ευκαιρίες εντοπίζονται σε μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης εταιριών με ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα χρήσης του 2004.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η καταγραφή νέων υψηλών των τελευταίων περίπου 44 μηνών επαναφέρει μικρό μέρος της αγοράς σε επίπεδα αρχών ’99.

Από μία άποψη η επαναφορά αυτή μπορεί να αποτελεί και το ”στοίχημα” για τη συνέχεια, με την προϋπόθεση πως η βελτίωση μεγεθών θα αφορά και αρκετές ακόμη εταιρίες χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι πρώτες ενδείξεις, πέραν βεβαίως του τραπεζικού κλάδου, είναι μάλλον ενθαρρυντικές για ορισμένες επιχειρήσεις και παραδοσιακούς ομίλους, που εν μέσω περιόδου κρίσεως στην αγορά διευρύνουν (προφανώς σε βάρος άλλων) μερίδια αγοράς και περιθώριο κέρδους.

Επιβεβαιώνεται επίσης η εκτίμηση πως η εξωστρέφεια και η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες αγορές μπορεί να αποτελεί τη διέξοδο και ταυτόχρονα το δέλεαρ για την προσέλκυση (κυρίως ξένου) επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank, αυξημένα κατά 35,1%, θα επηρεάσει ανάλογα τη βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής, καθώς χθες ενισχύθηκε κατά 2,42% με συναλλαγές περίπου 504.000 τεμαχίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μετοχή της Εθνικής (3,34% χθες με 1,1 εκατ. τεμάχια), καθώς από τα αποτελέσματα θα πρέπει να αφαιρεθούν οι δαπάνες – κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Από τον FTSE-20, με συναλλαγές 2,2 εκατ. τεμαχίων και υψηλή τιμή χθες στα 14,94 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί ”δίκοπο μαχαίρι” για όσους ποντάρουν και στην αγορά συμβολαίων.

Η τάση της μετοχής μακροπρόθεσμα είναι ανοδική προς τα 16,8 ευρώ (σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Finance), πλην όμως βραχυπρόθεσμα αποδεικνύεται πως μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ”εγκλωβισμούς”.

Μακροπρόθεσμα είναι προφανές πως στην αγορά προεξοφλούνται σειρά συνεργειών που αφορούν πρωτίστως τη θυγατρική του Cosmote.

Από την ίδια κατηγορία ”στοίχημα” θεωρείται δικαιολογημένα η μετοχή της ΔΕΗ, με υψηλή τιμή στα 24,10 ευρώ, τρέχουσα στα 22,80 ευρώ και τους ξένους να ζητούν διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση πως θα αλλάξουν αρκετά πράγματα στον τρόπο άσκησης πολιτικής.

Υπό προϋποθέσεις, η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί μεσοπρόθεσμα να υπεραποδώσει έναντι του Γ.Δ.

Το ενδιαφέρον, όμως, της πλειονότητας των ”μικρότερων επενδυτών” εστιάζεται -και δικαιολογημένα- σε χρηματιστηριακά φθηνότερες μετοχές, με τιμή που δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες συνεδριάσεις, ειδικότερα σε μετοχές (και μάλιστα καλών εταιριών) παρατηρείται αυξημένη συναλλακτικότητα σε τεμάχια και πράξεις.

Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να εκτιμηθούν μετοχές εταιριών, κατ’ αρχήν από το χώρο της ακτοπλοΐας, του χονδρικού εμπορίου (Fashion Box, Elmec Sport), του λιανικού εμπορίου (Notos Com, Βάρδας), των τροφίμων (Creta Farm, Chipita), αλλά και άλλων κατηγοριών, με ενδεικτικότερη την περίπτωση των Αθηνάς, Άαξ, Θεμελιοδομής, Auto Hellas, Reds, Αγροτικής Ασφαλιστικής και αρκετών ακόμη.

Για τη σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως η δράση των βραχυπρόθεσμων ”παικτών”, ειδικότερα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και η προσπάθεια ορισμένων επιχειρηματιών (σε συνεργασία με άλλες... φίλιες δυνάμεις) να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την αποτίμηση των εταιριών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v