Ανοικτή σε... σενάρια η Σοφοκλέους

Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, εξέλιξη που θα επιτρέψει την άντληση ακριβέστερων συμπερασμάτων για την πορεία της αγοράς, που βρίσκεται στο χείλος των 3.100 μονάδων. Σημαντική επιβράδυνση στις μητρικές έναντι των ομίλων. Εμμονή των ξένων οίκων να πλειοδοτούν στις τιμές - στόχους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα όριά του μεν ο τραπεζικός δείκτης, πλην, όμως, οι μετοχοποιήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν απαιτούν τουλάχιστον ουδέτερο κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Η ακραία αντίδραση τραπεζικών μετοχών, την προηγούμενη εβδομάδα φέρνει τις τιμές τους υψηλότερα από τον προτελευταίο στόχο που έθεταν οι ξένοι, αναδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό την εξάντληση του περιθωρίου περαιτέρω σημαντικής ενίσχυσης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, από όσο θυμόμαστε, που οι ξένοι στηρίζουν με τέτοια εμμονή με αναλύσεις τους κατά ριπάς θα λέγαμε τις βασικές τους επιλογές.

Η δικαιολογία πως οι ξένοι ποντάρουν στις μετοχοποιήσεις (και σε δουλειές με το ελληνικό δημόσιο) δεν καλύπτει τη συμμετοχή τους σε αυτήν την έκταση και σε συγκριτικά ακριβότερες από ό,τι στην Ευρώπη τιμές και αποτιμήσεις.

Μία προσεχτικότερη ματιά των αποτελεσμάτων, που ανακοινώθηκαν από τον κορμό εταιριών της αγοράς μας, αναδεικνύει δύο ενδιαφέρουσες παραμέτρους.

Καταρχήν την προοπτική των ομίλων σε ενοποιημένη βάση, δηλαδή του περιθωρίου περαιτέρω επέκτασής τους σε άλλες αγορές και δραστηριότητες και τη στασιμότητα αν όχι υποχώρηση των μεγεθών τους στις μητρικές.

Η επεξεργασία στοιχείων από το Μανώλη Χατζηδάκη (της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) φέρνει στην επιφάνεια ενδιαφέρουσες επιμέρους λεπτομέρειες, χρήσιμες για όσους κινούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (δες σχετικό θέμα).

Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η συντήρηση δυνάμεων για τον FTSE-20 σε επίπεδο υψηλότερο των 1.700-1.705 μονάδων, που πρακτικά παραπέμπει σε μικρή διόρθωση (τουλάχιστον για τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας) των μετοχών Εθνικής, Alpha και ενδεχομένως της Eurobank.

Παραπέμπει, όμως στο ενδεχόμενο υπεραπόδοσης άλλων μετοχών του FTSE-20 με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του ΟΤΕ, όπου μεταφέρεται εσπευσμένα ρευστότητα από τη θυγατρική, τη ΔΕΗ και ενδεχομένως την Εμπορική.

Απαιτείται, όμως -και αυτό αποτελεί κοινή εκτίμηση - αλλαγή σελίδας, με μεταφορά κεφαλαίων προς μετοχές εταιριών μεσαίας και επιλεγμένων της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθότι τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά πλην τραπεζών θύμιζε ”τέλμα”.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν συμβεί κάτι το απρόβλεπτα δραματικό στις διεθνείς αγορές, δηλαδή στη Ν. Υόρκη, η πιθανότητα της όποιας διόρθωσης εξαντλείται σε μικρά περιθώρια της τάξεως του 1-1,5%.

Θα πρέπει, προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης να αναφερθεί πως από την αρχή Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε ο αδιάλειπτα ανοδικός κύκλος ουδεμία διόρθωση έχει κρατήσει περισσότερο τον 3+1 (και μίας) συνεδριάσεων.

Πρόκειται για μία μονότονη ανοδική σπείρα με χαρακτηριστικά αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου και προϋποθέσεις δημιουργίας ενός τρίτου επιθετικότερου ανοδικού κύματος.

Το αν βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της φάσης ή προς τη μέση του θα φανεί από τη στάση των ξένων, οι οποίοι εξακολουθούν να παίζουν χωρίς αντίπαλο και με ελάχιστους Έλληνες να συμμετέχουν.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι πως η ”άνοδος” αφορά μέχρι στιγμής την πρώτη, άντε το πολύ δεύτερη ομάδα εμπλεκόμενων με το χρηματιστήριο.

Δεν έχει διαχυθεί, δεν έχει περάσει καν στους ενεργότερους επενδυτές, δεν αγγίζει παρά ελάχιστα αυτούς που το 99 αποτελούσαν το ευρύτερο κοινό.

Από αυτήν την άποψη, η αντίδραση έχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου.

Μόνο που με τις τράπεζες όλο και υψηλότερα οι αποτιμήσεις τους αρχίζουν εύλογα να προβληματίζουν.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.092 μονάδες με κέρδη 0,93%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,5% και ο Mid 40 1,88%. O δείκτης Small Cap 80 ενισχύθηκε 0,88%, ενώ ο FTSE 140 1,51%.

Εξάλλου, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,59%, έναντι κερδών 4,38% την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίθετα οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 3,88%, έναντι κερδών 7,18% την προηγούμενη εβδομάδα. Άνοδος 2,59% για τις εταιρίες συμμετοχών και πτώση 3,78% και 3,04% για τα τρόφιμα - ποτά και τα διυλιστήρια αντίστοιχα.

Οι δέκα μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Κεραμεία Αλλατίνη (32,1%), ΑΛΤΕ (26,7%), Κούμπας (25%), Παρνασσός (18,3%), Σφακιανάκης (18%), Μινωικές Γραμμές (17,6%), Alfa Alfa Συμμετοχές (16,7%), OPTIMA (16,7%), Κορδέλλου (13,1%) και Ελβιεμέκ (13%)

Οι δέκα μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΕΤΜΑ (23,5%), Δάιος Πλαστικά (23,3%), Interfish (22,4%), ΕΤΜΑ (22,3% - προνομιούχες), Ελλατέξ (16,7%), Logismos (15,2%), Kλωστήρια Ναούσης (14,9%), Χατζηκρανιώτης (14,7%), Μπενρουμπής (14,6%) και Λανακάμ (13,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v