Σε δίλημμα η Σοφοκλέους

Το επόμενο βήμα, κυρίως των ξένων, μετά την ακραία και άκρως βραχυπρόθεσμη αντίδραση των τραπεζικών μετόχων, περιμένει η αγορά. Οδηγούμεθα σε σύντομης διάρκειας σταθεροποίηση των τραπεζικών τίτλων ή μήπως προετοιμάζεται μεταφορά ρευστότητας - κεφαλαίου στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες η κατάσταση παραμένει υποτονική;

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από Δευτέρα θα φανούν ουσιαστικά οι διαθέσεις όσων συμμετείχαν στο... γαϊτανάκι ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

Θα φανεί κατά πόσο επίκειται μία επόμενη αντίδραση ή εάν θα πρέπει να περιμένουμε μία απόλυτα δικαιολογημένη σταθεροποίηση, τουλάχιστον των τραπεζών στα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής συναλλαγές σε Πειραιώς και Εμπορική δικαιολογούν περαιτέρω ενίσχυση της τιμής των συγκεκριμένων μετοχών, ενώ λίγο χαμηλότερα πιέζονται Alpha και Εθνική.

Από τον FTSE-20, όπως αναμενόταν, την ισχυρότερη τάση μετά τις τελευταίες διοικητικές εξελίξεις εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ, με υψηλή τιμή ημέρας 23,5 ευρώ και συναλλαγές περισσότερες των 650.000 τεμαχίων (στις 14:30).

Αυτό όμως που προβληματίζει σε κάποιο βαθμό, αφορά στην υποτονική εικόνα την οποία εμφανίζει η μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Εάν εξαιρεθούν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, η συνολικότερη εικόνα σε αυτή την κατηγορία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Διαπιστώνεται, αν μη τι άλλο, πως τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες το ενδιαφέρον ακόμη και των βραχυπρόθεσμων ”παικτών” περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους αποκλειστικά και μόνο του FTSE-20.

Κατά την ταπεινή μας εκτίμηση, για να σηματοδοτηθεί επόμενη ανοδική αντίδραση πάνω από τις 3.125 μονάδες θα πρέπει από την ”πίτα” των 200-220 εκατ. ευρώ να υπάρξει σταδιακή μεταφορά ρευστότητας - κεφαλαίων προς επιλεγμένους τίτλους χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας.

Μέχρις ότου όμως να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις αυτών που μοχλεύουν την αγορά, δηλαδή των τραπεζών, θα ήταν χρήσιμη η διαμόρφωση ενός εύρους διακύμανσης, κυρίως για τον FTSE-20, υψηλότερα των 1.705 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v