Με τραπεζική ”μαγιά” στις 3.150;

Με Ρ/Ε 20,8 για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, το ”γαϊτανάκι” προσδοκιών να προεξοφλεί μέχρι και τα κέρδη χρήσης 2005, τη Citigroup να δίνει τιμή-στόχο για την Εθνική τα 32 ευρώ και τους ξένους να βιάζονται, θα πρέπει να περιμένουμε κάτι πολύ μεγάλο σήμερα – αύριο από το Λονδίνο. Τα αποτελέσματα χρήσης προσφέρονται για την επιβεβαίωση και εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αισιοδοξία και προβληματισμός διακατέχουν τους ενεργούς παίκτες, καθώς ο Γ.Δ., με αιχμή τις τράπεζες, πλησιάζει πλέον τις 3.150 μονάδες.

Αισιοδοξία και ενθουσιασμός μεταξύ των ξένων, οι οποίοι κατέχουν πλέον κεφαλαιοποίηση περίπου 9 δισ. ευρώ (στις 5 μεγαλύτερες τράπεζες), για όσους Έλληνες χρηματιστές και επιχειρηματίες συνεργάτες τους συμμετέχουν λόγω πληροφόρησης στο ”πάρτι” των τραπεζών και βεβαίως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που προσβλέπει ξεκάθαρα πλέον στην άνοδο της Σοφοκλέους για την εισροή σημαντικών κεφαλαίων από τις μετοχοποιήσεις.

Προβληματίζονται στο σύνολό τους οι μικρότεροι και δεν αναφερόμαστε βεβαίως στο ευρύτερο κοινό, που ούτως ή άλλως απέχει, αλλά στην ενεργό κοινότητα που προσέβλεπε σε βελτίωση της θέσης ορισμένων καλών εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η απόκλιση μεταξύ FTSE-20, δηλαδή του τραπεζικού δείκτη, του υπόλοιπου FTSE-20, του MID 40 και μικρού μέρους του SC-80 καταδεικνύει πως στην αγορά έχουν προεξοφληθεί πλέον τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων και της χρήσης του 2005.

Με P/E πλέον στο 20,8 για τις 5 μεγαλύτερες τράπεζες, την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 9,5 δισ. ευρώ και τη Citigroup να αναθεωρεί την τιμή-στόχο για την ΕΤΕ στα 32 ευρώ, θα πρέπει κάτι πολύ μεγάλο να περιμένουμε σήμερα – αύριο από το Λονδίνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για τη Citigroup διαπιστώνεται ενεργότατος ρόλος στα της αγοράς μας, καθώς διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια πελατών της αξίας 1,3 δισ. ευρώ και πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερο από το 60% των εντολών ξένων θεσμικών και ειδικότερα στις τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Citigroup διατηρεί άριστες σχέσεις με τη διοίκηση του ομίλου της Εθνικής, συνιστά ελληνικές τράπεζες, αναθεωρεί την τιμή-στόχο για την Εθνική και αυτή τη στιγμή θεωρείται δικαιολογημένα ο ισχυρότερος συνεργάτης του οικονομικού επιτελείου.

Αυτό που θα πρέπει να περιμένει η ενεργός επενδυτική κοινότητα είναι η άμβλυνση της απρόσμενα επιθετικής τάσης των τραπεζικών μετοχών, η διάχυση –επιτέλους – ρευστότητας και ενδιαφέροντος σε μετοχές υγιών εταιριών, και κυρίως η διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης ενός μεγαλύτερου τμήματος της αγοράς.

Σημείωση: Η χθεσινή περίπτωση της Θεμελιοδομής ασφαλώς και δεν είναι η μόνη, πλην όμως είναι ενδεικτική της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Όχι βέβαια πως η διοίκηση της Θεμελιοδομής είναι άμοιρη ευθυνών, πλην όμως κατά την εκτίμησή μας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρουν οι αρμόδιοι.

Οι αρμόδιοι, οι οποίοι αν και διαπιστώνουν πως και το νέο σύστημα ανάθεσης έργων δεν αποκλείει τις υψηλές εκπτώσεις και τις ενστάσεις επιμένουν, οι αρμόδιοι οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ταμειακές υποχρεώσεις του κράτους προς τις εταιρίες για έργα που έχουν παραδοθεί εδώ και 8-10 μήνες, οι αρμόδιοι εκείνοι που αδυνατούν να οδηγήσουν τον κλάδο σε ήπια προσαρμογή και πολύ φοβούμεθα πως δυστυχώς τον οδηγούν σε κατάρρευση.

Η κρίση στον κλάδο για όσους παλιότερους έχουν γνωρίσει την περίοδο πτωχεύσεως ομίλων που είχαν δραστηριοποιηθεί σε αγορές της Μέσης Ανατολής και Αραβικής Χερσονήσου διαπιστώνουν πολλά κοινά συμπτώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v