Διόρθωσης συνέχεια

Χαμηλότερα των 3.100 μονάδων ο Γ.Δ., καθώς μέρος των υπερκερδών από την τελευταία άνοδο των τραπεζών μεταφέρεται κυρίως σε ΟΤΕ - Cosmote. Εντονότατες πιέσεις παρατηρούνται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη λεγόμενη ”περιφέρεια”, ενώ περίπου στο 8 προς 1 διαμορφώνεται η σχέση πτωτικών προς ανοδικές μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα ”κόκκινα” η αγορά, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη συνεδρίαση η αναμενόμενη διόρθωση στον FTSE-20, ενώ απρόσμενα εντονότερη πίεση παρατηρείται σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι πωλητές, κυρίως σε Εθνική και Alpha, οδήγησαν μέχρι και 1,5% χαμηλότερα την τιμή των δύο μετοχών, παρασύροντας σταδιακά τις Εμπορική και Πειραιώς, ενώ μέχρι τις 11:50 ”κρατούσε” στα 26,68 ευρώ η Eurobank.

Χαμηλότερα των 3.100 μονάδων ο Γ.Δ., με τον FTSE-20 να υποχωρεί μέχρι και 0,85% προς τις 1.732 μονάδες (αρκετά υψηλότερα, όμως, των 1.705 μονάδων).

Από τις μετοχές του FTSE-20 ξεχωρίζουν ο ΟΤΕ, με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων (στις 11:55) και ισχυρές εντολές αγορών στα 14,66 ευρώ (στο 0,27%).

Εμπορευσιμότητα και αγοραστές μέχρι τα 14,28 ευρώ εμφανίζονταν στη μετοχή της Cosmote, αναδεικνύοντας τις τηλεπικοινωνίες σε κλάδο ”στήριξης” και άμεσης προσέλκυσης και βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.

Μέρος της ρευστότητας (κυρίως υψηλότατων και βραχυπρόθεσμων υπεραξιών) από τραπεζικές μετοχές φαίνεται να μεταφέρεται κυρίως στον ΟΤΕ και δευτερευόντως στην Cosmote.

Αισθητά πιο αρνητική είναι η εικόνα σε ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η επαπειλούμενη ”τιμωρία” μετοχών ζημιογόνων εταιριών οδηγεί σε εσπευσμένες πωλήσεις.

Αυτό, όμως, που θα πρέπει να προσεχθεί είναι πως και αυτή τη φορά (όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις) διαφοροποιούνται από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ορισμένες μετοχές υγιέστερων εταιριών, με σαφώς θετικότερα θεμελιώδη.

Εάν θεωρηθεί πως η στοχοθέτηση των ξένων προς υψηλότερες τιμές προδιαθέτει για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο (μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης), αυτή η περίοδος προσφέρεται κατ’ αρχήν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και τον εντοπισμό των επόμενων εταιριών επιλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v