Αναζήτηση νέων ισορροπιών

Με ένταση, αλλά και συχνά με καθυστέρηση εξελίσσονται στη Σοφοκλέους οι διαδικασίες ελέγχου και προστασίας του επενδυτικού κοινού, όπως συνέβη στην περίπτωση των μετοχών των Alfa Holdings και Alfa Energy. Για την αγορά, η σταθεροποίηση φαντάζει το πιθανότερο σενάριο για σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δύο όψεις διαφορετικού νομίσματος καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Πέρα από εκείνους τους ομίλους και τις εταιρίες που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό δικαιώνουν το ενδιαφέρον όσων τις επιλέγουν, νομίζουμε πως μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η εικόνα εισηγμένων που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχών τους.

Μία πρώτη απάντηση δόθηκε χθες μέσω της αγοράς ”στέλνοντας” με σημαντικές πωλήσεις στο ”μείον” προβληματικές μετοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι αναλυτές (βλ. σχετικό θέμα), διαμορφώνεται μία καταρχήν ομάδα εισηγμένων είτε για ένταξη σε καθεστώς επιτήρησης είτε για αναστολή διαπραγμάτευσης.

Βέβαια, όπως σημειώνεται στην ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη, το συμπέρασμα δεν είναι οριστικό, καθότι απομένει η τελική εξέταση των παρατηρήσεων των ορκωτών λογιστών από τις αρχές και η διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Έχει, όμως, η επενδυτική κοινότητα επαρκή στοιχεία για τη σύγκριση εταιριών και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Προφανώς, τα ίδια στοιχεία, θα λέγαμε σαφώς περισσότερα και επαρκέστερα, διαθέτουν οι αρχές της Σοφοκλέους.

Θα πρέπει πρωτίστως αυτές να μεριμνήσουν ώστε να διαφυλαχθεί στο μέτρο του εφικτού η αξιοπιστία τόσο των θεσμών, όσο και της ίδιας της αγοράς, καθώς όπως μας λέγουν, επιθυμούν και επιδιώκουν την ουσιαστική αναβάθμιση του χρηματιστηρίου.

Η έστω και με καθυστέρηση αναστολή διαπραγμάτευσης των Alfa Alfa Hοldings και Alfa Energy επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και δικαιώνει όσους υποστηρίζουν πως πολλά μένει να γίνουν στην κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και της ικανοποιητικής προστασίας του επενδυτικού κοινού.

Σημείωση: Με αφορμή την περίπτωση των μετοχών της Alfa Alfa Holdings, αλλά και ανάλογες των Δυναμική Ζωή, Intersonic και όποιων άλλων τυχόν έχουν υπάρξει, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα καίριο ερώτημα.

Ποιοι γνώριζαν, ποιοι εξυπηρετούνταν από τη σιωπή των αρμοδίων, ποιοι και σε ποιες τιμές πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν και εν πάση περιπτώσει ποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κωλυσιεργία της διαδικασίας που οδηγεί σε αναστολή αυτές ή και άλλες εισηγμένες;

Αλήθεια, στην περίπτωση της Δυναμική Ζωή υπάρχει κάτι νεότερο για τις ευθύνες των αναδόχων, των μεγαλοσχημόνων, των θεσμικών και λοιπών παραγόντων που λέγεται ότι είχαν την ευχέρεια του χρόνου να ρευστοποιήσουν θέσεις, προτού εγκαταλείψουν το... αεροπλανάκι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v