Εκρηκτικό μίγμα προκαλεί διολίσθηση

Ισχυρότατες απώλειες καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, με μερίδα ξένων να κατοχυρώνει μέρος των πρόσφατων σημαντικών υπεραξιών σε τραπεζικούς κύκλους. Εικόνα άτακτης φυγής από τίτλους που βρίσκονται υπό την απειλή της επιτήρησης ή και της αναστολής, ενώ δεν λείπουν και οι φήμες για νέο ”χρηματιστηριακό κανόνι”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εικόνα άτακτης υποχώρησης εμφανίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και ειδικότερα στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, τη στιγμή που σημαντική πίεση ασκείται και στον FTSE-20.

Σύμφωνα με την εκτίμηση τεχνικών αναλυτών, ένα καταρχήν ισχυρό σημείο ”στήριξης” για τον FTSE-20 θεωρούνται οι 1.715 μονάδες, με το αμέσως επόμενο να τοποθετείται προς τις 1.702-1.715 μονάδες.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση επιβαρύνεται από το γεγονός των πωλήσεων μετοχών, κυρίως της Εθνικής, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν το 1 εκατ. (στις 14:15) και της Alpha να ξεπερνούν την ίδια ώρα οριακά το 1 εκατ. τεμάχια.

Δεδομένου ότι ανάλογου βάρους είναι οι συναλλαγές σε μετοχές των ΟΤΕ, Cosmote, και δευτερευόντως Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ φαίνεται πως κατοχυρώνεται εσπευσμένα υπεραξία κυρίως από την πλευρά κάποιων ξένων διαχειριστών.

Βέβαια, η εικόνα είναι σαφώς χειρότερη στη μεσαία αλλά κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου η προεξοφλούμενη ένταξη σε επιτήρηση ή και αναστολή διαπραγμάτευσης ορισμένων μετοχών σε συνδυασμό με φήμες για επικείμενο ”χρηματιστηριακό κανόνι” οδηγούν σε κινήσεις... πανικού, ορισμένους παίχτες.

Δεν είναι τυχαίο πως η σχέση ανοδικών – πτωτικών έχει διαμορφωθεί σημαντικά σε βάρος των πρώτων και σε αναλογία που έχει να διαμορφωθεί στην αγορά εδώ και περίπου 1,5 μήνα.

Πρόκειται για μία εσπευσμένη και γι αυτό το λόγο ακραία κατοχύρωση κερδών, ”εξαέρωση” και περαιτέρω στρίμωγμα των μικρότερων, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέα ”βάρη” σε αρκετούς ήδη εγκλωβισμένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v