Επιχείρηση ”λευκά σεντόνια”!

Κάποτε οι νύφες επιδείκνυαν στο μπαλκόνι τους το σεντόνι τους μετά την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Το βάρβαρο αυτό έθιμο είχε ως σκοπό να αποδείξει την παρθενιά της νύφης. Κάτι ανάλογο επιχειρούν σήμερα οι εισηγμένες εταιρίες. Έπειτα από μία μακρά περίοδο αφροσύνης, οι εταιρίες κάνουν σήμερα ό,τι μπορούν για να βγάλουν λευκό σεντόνι στο μπαλκόνι τους.

Επιχείρηση ”λευκά σεντόνια”!
Κάποτε οι νύφες επιδείκνυαν στο μπαλκόνι τους το σεντόνι τους μετά την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Το βάρβαρο αυτό έθιμο είχε ως σκοπό να αποδείξει την παρθενιά της νύφης. Κάτι ανάλογο επιχειρούν σήμερα οι εισηγμένες εταιρείες.

Έπειτα από μία μακρά περίοδο αφροσύνης, οι εταιρείες κάνουν σήμερα ό,τι μπορούν για να βγάλουν λευκό σεντόνι στο μπαλκόνι τους. Δηλαδή, να έχουν λευκό το κομμάτι στον ισολογισμό τους με τις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή...

Είναι η πιο σοφή επιλογή που μπορούν να κάνουν τώρα οι εισηγμένες εταιρείες. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το επενδυτικό κοινό. Έτσι πρέπει να γίνει.

Να επωφεληθούν από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και να διαγράψουν όλες τις ζημίες και τις επισφάλειες του παρελθόντος. Να μηδενίσουν το κοντέρ και να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή.

Ακόμη και αν η απόφαση αυτή στοιχίσει και μειωθούν δραματικά τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Στο κάτω κάτω της γραφής οι επενδυτές και οι αναλυτές γνωρίζουν. Δεν μένει παρά η αποτύπωση της πραγματικότητας στο χαρτί.

Κάποιες εισηγμένες το έκαναν ήδη και έπραξαν σωστά. Κάνουν μια νέα συμφωνία με το επενδυτικό κοινό. Υπογράφουν ένα νέο συμβόλαιο. Λένε: ”Κάναμε λάθη, χάσαμε και μάθαμε από τα λάθη μας. Δεν θα τα ξανακάνουμε στο μέλλον”.

Χρειάζεται, βέβαια, και κάτι περισσότερο. Να τηρήσουν τον λόγο τους. Και να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες της ενημέρωσης στο επενδυτικό κοινό. Η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι ένα ”κόλπο” δημοσίων σχέσεων, αλλά ένα μοναδικό εργαλείο για να γίνει πράξη, επιτέλους, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και του επενδυτικού κοινού.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v