Μην υποτιμάς τον Aμερικανό καταναλωτή!

Ο σημαντικότερος δείκτης για πολλούς επαγγελματίες είναι ένας: Ο δείκτης εμπιστοσύνης των Aμερικανών καταναλωτών. Η παγκόσμια oικονομία εξαρτάται από τα πόσα λεφτά θα ξοδέψουν οι πολίτες του Κάνσας, του Μιζούρι ή του Τέξας. Θεέ μου, τι μας κάνει αυτή η παγκοσμιοποίηση...

Μην υποτιμάς τον Aμερικανό καταναλωτή!
Ο σημαντικότερος δείκτης για πολλούς επαγγελματίες είναι ένας: Ο δείκτης εμπιστοσύνης των Aμερικανών καταναλωτών.

Η παγκόσμια oικονομία εξαρτάται από τα πόσα λεφτά θα ξοδέψουν οι πολίτες του Κάνσας, του Μιζούρι ή του Τέξας. Θεέ μου, τι μας κάνει αυτή η παγκοσμιοποίηση...

Άνθρωποι που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις ξένες αγορές επισημαίνουν ότι το φαινόμενο της ”φούσκας” δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνική υπόθεση.

Ακόμη και στο Χρηματιστήριο της Ζιμπάμπουε συμβαίνει κάτι ανάλογο με τη Σοφοκλέους. Και δεν κάνουμε πλάκα! Όντως, έτσι είναι.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα αναζητά εναγωνίως αποδόσεις. Οι διαχειριστές θα επένδυαν αυτή την εποχή ακόμη και σε οικόπεδα στο φεγγάρι, αν πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι μια επικερδής δραστηριότητα.

Το γεγονός ότι όλες οι τιμές είναι ακριβές δεν σημαίνει ότι αυτόματα όλα θα διορθώσουν αύριο το πρωί. Όπως έγραψε κι ένας φίλος σε πρόσφατο άρθρο του, η άποψη αυτή μοιάζει περισσότερο με απωθημένο.

Θεωρούμε τους μηχανισμούς του συστήματος άδικους και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να τιμωρηθούν. Ίσως να έχει δίκιο...



Η υπερβάλλουσα ρευστότητα είναι υπαρκτή. Είναι το όπλο που χρησιμοποιείται για να ανέβουν τα χρηματιστήρια και μαζί μ’ αυτά και όλες οι άλλες αξίες: Real estate, εμπορεύματα, πετρέλαιο, μέταλλα, ομόλογα. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: Όλα ανεβαίνουν ταυτόχρονα.

Αν η ρευστότητα είναι το όπλο, μένει να δείξουμε εκείνον που πατάει τη σκανδάλη. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό καταναλωτή. Όσο οι Αμερικανοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται την οικονομία τους και να ξοδεύουν χρήματα, ο παραλογισμός αυτός μπορεί να συνεχιστεί.

Ανεξάρτητα από τις μικρές ή μεγάλες διορθώσεις που μπορεί να παρατηρήσουμε. Αν όμως η εμπιστοσύνη του Αμερικανού καταναλωτή κλονιστεί, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά ποιο μπορεί να είναι το επόμενο καταφύγιό μας.

Η πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι το κλειδί για τις εξελίξεις. Και το κλειδί αυτό το κρατούν εκατομμύρια απλοί άνθρωποι. Ένα νεύμα τους είναι ικανό να μας στείλει στον Παράδεισο ή στην Κόλαση...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v