Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυρίζει... διόρθωση;

Η στάση των ξένων οίκων, ελληνικών χρηματιστηριακών και ισχυρών παικτών της αγοράς προϊδεάζει μάλλον για μικρής έκτασης διόρθωση, προτού επιχειρηθεί ο επόμενος ανοδικός κύκλος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η αύξηση των συναλλαγών και πάλι προς τα 240 εκατ. ευρώ, με μικρή έστω διεύρυνση του ενδιαφέροντος προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία αναθεώρηση, μία διεύρυνση συμμετοχής και η θετική ψυχολογία αποτελούν τα ”κλειδιά” της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών της αγοράς, η ψυχολογία παραμένει θετική, ενώ η ειδησεογραφία των προσεχών ημερών, κατά τη Marfin Analysis, θα επικεντρωθεί πέριξ του προγράμματος μετοχοποιήσεων της κυβέρνησης.

Σε αυτό αναφέρονται ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η Morgan Stanley σε σημερινή της έκθεση αναθεωρεί στα 16,3 από τα 14,2 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς ”ανακαλύπτει περιθώρια ανόδου πέρα από την αναδιάρθρωση”.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Finance σε έκθεσή της διευρύνει τη συμμετοχή των προτεινόμενων επιλογών της σε τίτλους των Εθνικής, ΟΤΕ, ΔΕΗ και της S&B, αφαιρώντας τις Cosmote και Intralot, σύμφωνα πάντα με την εβδομαδιαία αναφορά της.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι εμφανής η προσπάθεια ισχυρών ”παικτών”, διαχειριστών και αναλυτών να συντηρήσουν ή και να διαμορφώσουν τάση για επιμέρους τίτλους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Eurocorp, που ”βλέπει” στα 11 ευρώ το Μυτιληναίο και στα 6,9 τη Μέτκα.

Είναι προφανές πως όλες αυτές οι κινήσεις, εκτιμήσεις εντάσσονται σε ένα βραχυπρόθεσμο πλαίσιο αναδιάταξης δυνάμεων και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης του FTSE-20 προς τις 1.715 μονάδες (τρέχουσα τιμή 1.721,57), περιθώριο που αντιστοιχεί στις περίπου 2.965 μονάδες του Γ.Δ.

Όπως σημειώθηκε και χθες, το ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες, αν και για να σηματοδοτηθεί η επόμενη αντίδραση του FTSE-20 (και της αγοράς) απαιτείται η με αυξημένες συναλλαγές διάσπαση της περιοχής των 3.110-3.120 μονάδων.

Η μείωση των συναλλαγών από τα 240-280 εκατ. ευρώ στα περίπου 160 εκατ. ευρώ της προηγούμενης βδομάδας ενισχύει το ενδεχόμενο μίας ήπιας μορφής διόρθωσης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί (ή όχι) το ενδεχόμενο μίας επόμενης ανοδικής κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v