Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ”πρέσα” η περιφέρεια

Κλίνει επικίνδυνα και πάλι σε βάρος των μικρότερων και προβληματικών εισηγμένων η πλάστιγγα στην αγορά. Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE-20 η αποτίμηση του ΟΠΑΠ, ενώ το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο σε τηλεπικοινωνίες, πετρέλαια και λόγω των εξελίξεων σε ΕΛΤΕΧ-Ακτωρ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κατά 0,3% υποχώρηση του Γ.Δ. ”κρύβει” και την αρνητική σχέση ανοδικών – πτωτικών με περισσότερες των 200 μετοχών να κινούνται χαμηλότερα και το χαμηλό τζίρο των περίπου 91 εκατ. ευρώ.

Εάν εξαιρεθούν οι ΟΤΕ, ΕΛΤΕΧ, Cosmote, Motor Oil, Εμπορική, ΚΑΕ και Γερμανός στο σύνολό τους οι τίτλοι του FTSE-20 υποχωρούν με χαμηλούς τζίρους.

Εκεί, όμως, όπου συντελείται μία ακόμη πράξη της διαδικασίας... κάθαρσης της Σοφοκλέους είναι κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Η εικόνα σε αυτήν την κατηγορία βάρυνε σταδιακά για να γίνει εντονότερη μετά τις 13:15.

Σε μετοχές των Κλωστηρίων Ναούσης, Λεβεντάκη, Πουλιάδη, Γρηγόρη, Μπουτάρη, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ, Κλωνάτεξ, Fanco, ΑΛΤΕ, Q&R και άλλων αυτής της δυναμικότητας καταγράφονται πωλήσεις ”υπό τη σκιά” των οικονομικών αποτελεσμάτων και των τελευταίων ενεργειών των αρχών, θέτοντας σε επιτήρηση ή αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση μετοχών.

Η εικόνα σε ένα τμήμα της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης είναι κάτι περισσότερο από αποκαρδιωτική, καθώς στα πολλά ”ξερά” καίγονται και ελάχιστα ”χλωρά” της κατηγορίας αυτής.

Η αδυναμία του δείκτη να κρατηθεί στο εύρος 3.110-3.120, όπου και κινήθηκε αρχικά, επαναφέρει το ενδεχόμενο μίας μικρής περαιτέρω υποχώρησης του FTSE-20 με πολλαπλάσιες, όμως, αρνητικές επιπτώσεις σε εκείνο το ”τραυματισμένο” τμήμα της αγοράς, που νομοτελειακά οδηγείται σε απαξία-απραξία.

Σημείωση: Μετοχή-κλειδί λόγω του αυξημένου της βάρους είναι αυτή του ΟΠΑΠ. Οι πωλήσεις και η μέχρι στιγμής υποχώρηση της τιμής στη σημερινή συνεδρίαση ενισχύουν την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως πολύ δύσκολα θα είναι δυνατή η διάθεση μειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού σε τόσο υψηλό επίπεδο αποτίμησης.

Θα πρέπει κατά συνέπεια να διερευνηθεί το επίπεδο κεφαλαιοποίησης, όπου πιθανότατα θα συμφωνηθεί μεταξύ Δημοσίου και ξένων να πραγματοποιηθεί η διάθεση του επόμενου πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v