Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πυρ ομαδόν” στην περιφέρεια

Η σημαντική άνοδος της μετοχής του ΟΠΑΠ και το ενδιαφέρον για ΔΕΗ, Μotor Oil και δευτερευόντως για τον Τιτάνα δεν επαρκεί για να ”κρύψει” την αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται -για μία ακόμη συνεδρίαση- στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Μετοχές προβληματικών εταιριών ”πυροβολούνται” αδιακρίτως.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την ”κορυφή” των 3.098,2 μονάδων υποχωρεί διακριτικά προς τις 3.078 ο Γ.Δ., καθώς στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE-20 εκδηλώνεται μικρή αρνητική διακύμανση.

Σε ό,τι αφορά τον FTSE-20, διαπιστώνεται πως οι συναλλαγές (πλην του ΟΠΑΠ) είναι ελάχιστες, σε σημείο που δεν παραπέμπουν, δηλαδή μέχρι τώρα, σε οποιαδήποτε ενεργοποίηση ξένου αγοραστή.

Αντιθέτως, θα λέγαμε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως στη μετοχή του Οργανισμού, η οποία ενισχύεται κατά 2,8% στη νέα υψηλή τιμή των 24,26 ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερα της μέγιστης των 24,38 ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και στη μετοχή της Motor Oil, ενώ ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις επιχειρείται να διαμορφωθεί τάση στη μετοχή της ΔΕΗ, από τα χαμηλά των 23,02 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να παραμένει απογοητευτική, με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται από νωρίς στο περίπου 1 προς 1,5, με τη νευρικότητα να κυριαρχεί, ειδικότερα σε επιμέρους κατηγορίες μετοχών.

Με το ”καλημέρα” και με προσφορά μεγαλύτερη του 1,2 εκατ. τεμαχίων υποχώρησε κατά 10,8% η μετοχή της Sex Form, δίνοντας ανάλογο τόνο σε ένα μικρό μέρος της αγοράς.

Χαμηλότερα, με απώλειες που προσεγγίζουν το 10%, υποχωρούν οι Χαϊδεμένος, Ευρωσυμμετοχές, Εργάς, Κλωστήρια Ναούσης, Πουλιάδης, Q&R, Θεμελιοδομή, αλλά και Εθνική Ακινήτων με 4,8%, Λαζαρίδης, Μουζάκης, Τεξαπρέτ, Αθηνά, Lannet, Ιnformatics, ΓΕΚ, Λεβεντάκης και έπονται πολλές ακόμη μετοχές εταιριών αυτής της κεφαλαιοποίησης.

Με βάση την εικόνα της αγοράς από την αρχή της εβδομάδας, εξάγεται το συμπέρασμα πως η υπόθεση του ”ξεκαθαρίσματος” στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση επιταχύνεται, καθώς ”εγκαταλείπονται” θέσεις και από ορισμένους επιχειρηματίες – ισχυρούς μετόχους και βεβαίως σε ελάχιστες περιπτώσεις από εναπομείναντες θεσμικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v