Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνή ”εμπόδια” στην άνοδο

Εάν δεν ήταν τόσο νευρικό λόγω πετρελαίου, ευρώ και μετάλλων το διεθνές περιβάλλον, στη Σοφοκλέους θα ήταν σαφώς πιο εύκολη η υπόθεση της ανόδου. Υψηλότερα θέλουν μετοχές – επιλογές τους και κατά συνέπεια τον FTSE-20 οι ξένοι οίκοι που κατέχουν και σημαντικότατο ποσοστό του εθνικού χρέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αγορά με δύο όψεις φαίνεται η Σοφοκλέους, έτσι όπως διαμορφώνεται σε ένα εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, ενώ υπάρχουν και προσδοκίες για ”κάτι καλύτερο”.

Το εκρηκτικό μείγμα ακριβού πετρελαίου, μετάλλων και ευρώ, οι ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αποτελεί τη διεθνή παράμετρο- ικανή να επηρεάσει σε ενδεχόμενη επιδείνωσή της την αγορά μας.

Στα καθ’ ημάς, όμως, τα μηνύματα που έρχονται από αρκετές πλευρές είναι περισσότερο θετικά για εκείνες τουλάχιστον τις εταιρίες που απαρτίζουν το ”σκληρό πυρήνα” του δείκτη.

Ενδιαφέρον ξένων για Σοφοκλέους- αποκρατικοποιήσεις ”βλέπει” ο υπουργός Οικονομίας (βλ. σχετικό θέμα), τη στιγμή που οι ξένοι συνεργάτες, οι διεθνείς οίκοι στοχεύουν και πάλι υψηλότερα για συγκεκριμένες επιλογές τους.

Ας μην ξεχνάμε πως οι ξένοι οίκοι διαχειρίζονται εκτός των άλλων, περίπου 78 δισ. ευρώ (η συμμετοχή τους στο ελληνικό χρέος σε ομόλογα), ενώ προσβλέπουν σημαντικά έσοδα από τη διαδικασία μετοχοποιήσεων.

Άλλωστε, στο θέμα αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ επικεντρώνονται στην πρωινή τους αναφορά και οι ΑΧΕ (βλ. σχετικό θέμα).

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο η ΑΒΝ αναθεωρεί πολύ υψηλότερα την εκτίμησή της για τον ΟΠΑΠ, ενώ στα 24 ευρώ θέτει τον πήχη η Π&Κ.

Εξάλλου, οι ξένοι οίκοι παραμένον υπερθετικοί για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που επιβεβαιώνεται από την προσέγγιση των Merrill Lynch και Citigroup.

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις τους για την υψηλή κεφαλαιοποίηση επιβεβαιωθούν, τότε το ενδεχόμενο υπεραντίδρασης του Γ.Δ. θεωρείται... πιθανότατο.

Σε αυτή, όμως, την περίπτωση θα πρέπει να αναδειχθούν σταδιακά μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι για το οποίο επιμένουμε σταθερά.

Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να προσεγγίζονται πέραν των γνωστών επιλογών και μετοχές άλλων εταιριών όπως για παράδειγμα Ιλυδα, Κυριακίδης, Kego, Ελινόιλ, Κορδέλλου και αρκετών ακόμη ανάλογων περιπτώσεων.

Διατηρώντας την επιφύλαξη ως προς το διεθνές περιβάλλον, θα λέγαμε, πως στην αγορά διαμορφώνονται και πάλι προϋποθέσεις για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Θα πρέπει βέβαια, για να κινηθεί ο FTSE-20 υψηλότερα των 1.755 μονάδων να αυξηθούν οι συναλλαγές, δηλαδή οι τοποθετήσεις των ξένων, σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας, να αντιδράσουν επιμέρους τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και να ισχυροποιηθεί η φορά του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.100 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v