Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, οι εθνικοί άξονες και οι συμβάσεις παραχώρησης, τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για Τουρκία και Ρουμανία, οι δανειακές υποχρεώσεις της Πουλιάδης είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, οι εθνικοί άξονες και οι συμβάσεις παραχώρησης, τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για Τουρκία και Ρουμανία, οι δανειακές υποχρεώσεις της Πουλιάδης είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Πληθωρισμός: Οι αυξήσεις στις υπηρεσίες κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα του τιμαρίθμου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, αναφέρει η Καθημερινή και συμπληρώνει πως, αντίθετα, συμβατές με την αύξηση του πληθωρισμού είναι οι αναπροσαρμογές στα αγαθά όπου φαίνεται πως λειτουργεί περισσότερος ανταγωνισμός.

Το Βήμα σημειώνει πως οι υπηρεσίες έγιναν πανάκριβες, επισημαίνοντας πως οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 7% μέσα σε ένα χρόνο.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων ευθύνεται για τις σημαντικές απώλειες των εσόδων του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Αποκρατικοποιήσεις: Πόλος έλξης για τον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο και τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια εκτιμάται ότι θα καταστεί η χώρα μας αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον Αναπτυξιακό Νόμο και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνει το Κέρδος.

Αυτοκινητόδρομοι: Πέντε αυτοκινητόδρομοι αλλάζουν τη ζωή της χώρας, επισημαίνει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως το κόστος θα ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ για 761 χλμ. εθνικού δικτύου το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.

Ιδιωτικοποιούνται όλες οι εθνικές οδοί, επισημαίνει Το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή, αλλά και την εκμετάλλευση για 30 έτη.

Πετρελαιαγωγός: Το αργότερο έως τις 15 Απριλίου, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία θα υπογράψουν στη Σόφια τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αναφέρει η Καθημερινή.

Κατασκευές: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κατασκευαστικός κλάδος, με τις εταιρίες να ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Πληροφορική: Αργεί η ανάκαμψη για τον κλάδο της πληροφορικής, αναφέρει το Κέρδος, που επισημαίνει πως το 2004 αποδείχτηκε άλλη μια δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις του χώρου.

Αράπογλου: Την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισης των δαπανών και ελέγχου του κόστους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σημειώνει η Καθημερινή.

Για οξεία κριτική του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας στην οικονομική πολιτική κάνει λόγο Το Βήμα, που συμπληρώνει πως ο κ. Αράπογλου εγκαλεί την κυβέρνηση διότι δεν παίρνει μέτρα για τις δαπάνες.

Για ευθείες βολές κατά του νόμου περί ”βασικού μετόχου” από τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κάνει λόγο η Ημερησία, που συμπληρώνει πως την ίδια ώρα η Κομισιόν ετοιμάζει την προειδοποιητική επιστολή της.

Η Τουρκία και η Ρουμανία είναι στο στόχαστρο της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο κινήσεων εξαγορών, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Εξάλλου, το Κέρδος αναφέρει πως στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να ”τρέχει” ως επιχείρηση, γεγονός το οποίο αποτελεί δέσμευση για τη νέα διοίκηση Αράπογλου, που για πρώτη φορά παρουσίασε το τριετές business plan σε θεσμικούς επενδυτές της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αγοράς.

Θεμελιοδομή: Η διοίκηση της Θεμελιοδομής αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο να εκχωρήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της σε στρατηγικό επενδυτή, στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν θετικά οι προσπάθειες που καταβάλλει για την έξοδο της εταιρίας από την κρίση, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Πουλιάδης: Στα 132 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις της Πουλιάδης, σημειώνει Το Βήμα.

ΕΛΒΟ: Σε μια εβδομάδα κρίνεται αποφασιστικά το μέλλον της ΕΛΒΟ, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, σύμφωνα με την οποία στις 18 Μαρτίου συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου να εγκριθεί εκ νέου το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας, το οποίο καταρτίσθηκε με ευθύνη του management που ελέγχει το 43% της ΕΛΒΟ, ήτοι του ομίλου Μυτιληναίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v