Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα-”καταλύτης”

Κρίσιμη εβδομάδα, καθώς εκτός των ”ανοιχτών μετώπων” σε τράπεζες και ΟΤΕ, την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η σειρά μηνός Μαρτίου στην αγορά παραγώγων. Ζητούμενο η κατοχύρωση των στηρίξεων της αγοράς, καθώς οι χαμηλές συναλλαγές επιβεβαιώνουν τη στάση αναμονής, κυρίως των ξένων επενδυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Την είδηση-”καταλύτη” που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντίδραση της αγοράς αναζητούν οι εμπλεκόμενοι παίκτες.

Δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με μέσο συντελεστή Ρ/Ε για τα πέντε μεγαλύτερα ιδρύματα στο περίπου 20,8, θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού η κινητήριος αφορμή.

Ειδάλλως, η αγορά οδηγείται σε συσσώρευση με βάση την περιοχή στήριξης των 3.065-3.080 μονάδων.

Ένα στοιχείο που προβληματίζει για τη διατηρησιμότητα της ανοδικής φοράς αφορά στη σημαντική μείωση των συναλλαγών, στα περίπου 160 εκατ. ευρώ και τη στάση αναμονής (ή μήπως επιλεκτικής αποχής;) που ακολουθούν οι ξένοι.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επιτευχθεί η προσέγγιση των 3.150-3.155 μονάδων, με τζίρο της τάξεως των 180-200 εκατ. ευρώ θα είναι εφικτή η υπεραντίδραση του Γ.Δ., ειδικότερα του FTSE-20 προς τις 1.770-1.775 μονάδες.

Δεδομένου ότι αυτή η εβδομάδα θεωρείται από πολλούς και για διαφόρους λόγους κρίσιμη λόγω των εξελίξεων από τα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού των τραπεζών και του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, δεν αποκλείεται να σημειωθούν διακυμάνσεις μεγαλύτερες από ό,τι τα προηγούμενα δύο επταήμερα.

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή και στην αγορά παραγώγων, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή λήγει και η σειρά μηνός Μαρτίου, όπως επίσης και στα συμβόλαια επί συγκεκριμένων μετοχών (κυρίως σε ΟΠΑΠ, Εθνική και ΟΤΕ).

Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, λόγω εξελίξεων θα επιμείνουμε σε μετοχές των εταιριών Αλουμίνιο της Ελλάδος, Μέτκα- Μυτιληναίος, ΚΑΕ (καθώς η Αγροτική διαψεύδει την πρόθεσή της να πουλήσει άμεσα τη συμμετοχή της) κυρίως, όμως, σε ΕΛΤΕΧ-Ακτωρ, Αβαξ, Τέρνα και ορισμένων ακόμη (κυρίως από το MID-40).

Σημείωση: Δεδομένου των εκκρεμοτήτων και των ”ανοιχτών μετώπων” σε τράπεζες και ΟΤΕ, θα ήταν προτιμότερο να εξασφαλιστούν τα ”νώτα” της αγοράς, παρά να επιχειρηθεί η καταγραφή νέου υψηλού, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v