Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με... σηματωρό την Εθνική

Με μοχλό πίεσης σήμερα την Εθνική υποχωρεί μέχρι και κατά περίπου 1% χαμηλότερα ο FTSE-20, παρασύροντας προς τη ”στήριξη” το Γενικό Δείκτη. Στο 1 προς 4 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, με απογοητευτική την εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χθες ήταν η σειρά του ΟΠΑΠ, σήμερα της Εθνικής και, όπως όλα δείχνουν, η διόρθωση έχει συνέχεια.

Με χαμηλό του Γ.Δ. προς τις 3.070 μονάδες και υψηλό στις 3.097 μονάδες διαπιστώνεται πως μέχρι στιγμής αυξημένη προσφορά εκδηλώνεται κυρίως μέχρι τα 28,80 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής (μετά την καταγραφή χθες μέγιστης τιμής στα 30 ευρώ).

Οι συναλλαγές είναι συγκριτικά λιγότερες από ό,τι χθες, μέχρι αυτήν την ώρα, στοιχείο που, σε συνδυασμό με την κατά 0,97% υποχώρηση του FTSE-20 και την αναλογία ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 5, παραπέμπει σε περαιτέρω αδρανοποίηση των δυνάμει αγοραστών.

Δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο οι ξένοι, οι οποίοι ουσιαστικά ρυθμίζουν την τάση, πραγματοποιούν ελάχιστες επενδυτικές κινήσεις, ”πέφτει” στις πλάτες των Ελλήνων διαχειριστών το βάθος και η έκταση της διόρθωσης.

Εάν σήμερα – αύριο και, εν πάση περιπτώσει, πριν από τη λήξη της σειράς Μαρτίου στην αγορά παραγώγων την Παρασκευή εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ορισμένους ξένους και ενδεχομένως κάποιους Έλληνες, τότε πιθανότατα η ”στήριξη” θα επιβεβαιωθεί.

Στην αντίθετη περίπτωση, ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα από τις 3.070 μονάδες (ακόμη και με λίγες συναλλαγές), θα προβληματίζει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τις περίπου 150 μετοχές, των οποίων η τιμή υποχωρεί, είναι άξιον αναφοράς πως για 25 (από τις πρώτες 40) το ποσοστό διόρθωσης είναι μεγαλύτερο του 2%, η δε προσφορά-εμπορευσιμότητα δεν ξεπερνά τα 1.000 τεμάχια.

Κάτι που επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη διάθεσης και ενδιαφέροντος από την πλευρά ακόμη και ορισμένων επιχειρηματιών–βασικών μετόχων να στηρίξουν τις μετοχές τους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα της Euromedica των 629.500 τεμαχίων έκαστο στην τιμή ανά μετοχή των 1,90 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 4,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v