Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με χαμηλό τζίρο

Ο χαμηλός τζίρος, δηλαδή η περιορισμένη προσφορά μετοχών παραπέμπει σε μία τεχνικής μορφής διόρθωση, παρά σε κάτι πιο ανησυχητικό. Παραμένει υψηλότερα της ”στήριξης” των 1.705 και 1.715 μονάδων ο FTSE-20. Μετοχές – σηματωροί από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενδέχεται να δίνουν το στίγμα των προθέσεων, μετά την ολοκλήρωση της φάσης διόρθωσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός της υποχώρησης κατά 1,45% του Γ.Δ., με συναλλαγές περίπου 109 εκατ. ευρώ (στις 14:50) και την αναλογία ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 4 αποδίδει την εικόνα της αγοράς.

Μέχρι και 3,4% χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής, περίπου 1,3% διορθώνει η Alpha Bank, με 1,92% η Eurobank, 1,5% η Πειραιώς και κατά 1,1% ο ΟΠΑΠ, αλλά με συναλλαγές ελάχιστες.

Φαίνεται πως σε διόρθωση βασικών μετοχών του FTSE-20, η ζήτηση μπορεί μεν να είναι περιορισμένη, όμως, και η όποια προσφορά ακόμη και αυτών που κατοχυρώνουν υψηλότατες υπεραξίες είναι φειδωλή.

Μέχρι στιγμής η διόρθωση έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μίας τεχνικής και ελεγχόμενης διολίσθησης συγκεκριμένων μετοχών – δεικτών, προκειμένου να διαμορφωθούν ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Θα επιμείνουμε πως με βάση τη μέχρι στιγμής σχέση προσφοράς – ζήτησης σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20, το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης του δείκτη από την τρέχουσα τιμή των 1.715 μονάδων εξαντλείται προς την περιοχή των 1.705 μονάδων.

Αυτό πρακτικά ”κρύβει” περιθώριο ανάλογης ή μεγαλύτερης διόρθωσης άλλων τίτλων, αν και για τον SC-80 το ποσοστό μεταβολής διαμορφώνεται στο 0,90% δηλαδή συγκριτικά καλύτερο από αυτό του 20άρη.

Είναι επίσης άξιον αναφοράς, πως πέραν ορισμένων ειδικών περιπτώσεων αντιδρούν σήμερα μετοχές για παράδειγμα των Φοίνιξ-Metrolife, Εθνική Ακινήτων, ΕΥΔΑΠ, ΔΟΛ, Σαράντης, Νotos, Frigoglass, αλλά και ΕΥΑΘ, Γενική Τράπεζα, μίας ιδιόμορφης ομάδας – σηματωρού θα λέγαμε της διάθεσης, που επικρατεί για τη συνέχεια.

Όταν θα έχει δηλαδή ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση διόρθωσης, θα έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο δεικτών η αγορά και οι βασικές μετοχές – επιλογές των ισχυρών ”παιχτών”, πριν τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v