Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος πληρώνει τους γορίλες;

Μόλις έχει τελειώσει το ματς Ολυμπιακού – ΑΕΚ. Ένα μαύρο τεθωρακισμένο αμερικάνικο τζιπ σταματάει νευρικά μπροστά από τη θύρα των επισήμων με τη μηχανή αναμμένη. Το συνοδεύουν μοτοσικλέτες, ενώ το μέρος γεμίζει ξαφνικά από ”γορίλες”. Ποιος είναι ο κύριος που προστατεύουν; Ένας εισηγμένος επιχειρηματίας! Εμείς ρωτάμε, απλώς, ποιος πληρώνει αυτό το σκηνικό...

Ποιος πληρώνει τους γορίλες;
Μόλις έχει τελειώσει το ματς Ολυμπιακού – ΑΕΚ. Οι VIP βλέπουν το παιγνίδι από τις σουίτες, οι οποίες εξαιρούνται της απαγόρευσης του ”κεκλεισμένων των θυρών”.

Ένα μαύρο τεθωρακισμένο αμερικάνικο τζιπ σταματάει νευρικά μπροστά από τη θύρα των επισήμων με τη μηχανή αναμμένη. Το συνοδεύουν μοτοσικλέτες, ενώ το μέρος γεμίζει ξαφνικά από ”γορίλες”. Ποιος είναι ο κύριος που προστατεύουν; Ένας εισηγμένος επιχειρηματίας! Εμείς ρωτάμε, απλώς, ποιος πληρώνει αυτό το σκηνικό...

Αν ο εν λόγω επιχειρηματίας πληρώνει από την τσέπη του, έχει δικαίωμα να έχει τριάντα μπράβους και έναν φορητό προβολέα να τον συνοδεύει σε κάθε βραδινή του έξοδο. Αν όμως τα χρήματα τα πληρώνει η εταιρία του, τότε αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος όλου αυτού του σκηνικού επιμερίζεται και στους υπόλοιπους μετόχους.

Αν οι μέτοχοι έχουν ερωτηθεί, τότε δεν συντρέχει λόγος να ανακατευόμαστε στα του οίκου τους. Αν δεν έχουν, όμως, ερωτηθεί, δημιουργείται, οπωσδήποτε, θέμα.

Ποιος ασχολείται, θα ρωτήσετε. Εδώ έχουν γίνει πολύ χειρότερα πράγματα και ουδείς ασχολήθηκε. Έχετε δίκιο. Έτσι είναι. Μόνο που κάποια στιγμή θα πρέπει οι μέτοχοι να αρχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους έναντι των διοικήσεων των εταιριών και των βασικών μετόχων.

Οι εισηγμένες εταιρίες δεν είναι προσωπική υπόθεση της πλειοψηφίας τους. Ούτε το ταμείο των εταιριών προέκταση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Για να μην παρεξηγηθούμε. Δεν λέμε ότι το έκανε ο εν λόγω επιχειρηματίας, αλλά ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Στο εξωτερικό έχει γίνει. Καιρός είναι να γίνει και στην Ελλάδα.

Πόσα χρήματα, για παράδειγμα, πληρώνουν οι μέτοχοι της Εθνικής για τα προνόμια των πρώην διοικητών της τράπεζας; Γιατί ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να θεωρείται ταμπού; Για τα λεφτά των μετόχων μιλάμε, για τα δικά σας και τα δικά μας λεφτά.

Πλήρης διαφάνεια για όλα και για όλους. Αυτή είναι η πρόταση. Για να επιβληθεί, όμως, ένα νέο καθεστώς στην αγορά, θα πρέπει να υπάρχουν και ισχυροί φορείς που θα το ζητήσουν και θα το παλέψουν. Δίχως ισχυρούς συλλόγους μετόχων δεν γίνεται δουλειά, δεν υπάρχει προκοπή...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v