Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορμή... αδρανείας

Η αίσθηση της αδράνειας μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα κυρίως τον FTSE-20, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάλογης πίεσης σε μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Στο κρίσιμο σημείο ισορροπίας-αναφοράς των 1.700 μονάδων ο FTSE-20, με τους ξένους να παραμένουν εκτός αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν κινείται τίποτα”, είναι η χαρακτηριστική έκφραση των ανθρώπων της αγοράς.

Η τάση διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τα Παράγωγα και την ουσιαστική έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων, φέρνει πλέον βασικούς δείκτες και μετοχές με σημαντικές ”στηρίξεις”.

Ο FTSE-20 διαμορφώνεται στις 1.707,97 μονάδες και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης έστω προς τις 1.715 μονάδες, όπως τουλάχιστον δικαιολογείται από τη βραχυπρόθεσμη φορά.

Το πρόβλημα, όμως, στην αγορά δεν έγκειται τόσο σε εκείνες τις μετοχές που αργά ή γρηγορότερα θα μονοπωλήσουν και πάλι το αγοραστικό ενδιαφέρον όσο στο ότι μεγάλο εκείνο τμήμα της καλούμενης ”περιφέρειας” έχει κυριολεκτικά αφεθεί στη μοίρα του.

Και δεν αναφερόμαστε σε ακραίες περιπτώσεις προβληματικών εταιριών, αλλά σε τίτλους υγιών εισηγμένων που αξίζουν καλύτερης τύχης.

Αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Chipita, καθώς η πορεία της τελευταία εμφανίζεται και πάλι προβληματική.

Αναφερόμαστε στην Alumil ή στην Kleeman ή σε αρκετές ακόμη εταιρίες αυτής της κατηγορίας.

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα, μετά τις τελευταίες... εξελίξεις, είναι οι ΔΕΗ (βλ. σχετικό θέμα), Cosmote, Εμπορική, Intracom (βλ. σχετικό θέμα για συνεργασία με Alcatel), ΕΛΤΕΧ (βλ. σχετικό θέμα για ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ), Μινωικές Γραμμές και Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Σημείωση: Μετά την επισημοποίηση των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά και την ουσιαστική κατάργηση του Τ+3, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της θέσης και αρκετών εισηγμένων, αλλά και ορισμένων μικρότερων χρηματιστηριακών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v