Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατακτη διάσπαση των 3.000 μονάδων

”Ελεύθερη πτώση” με αξιοσήμαντη προσφορά και ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον οδηγεί το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 3.000 μονάδων. Πτωτική και πάλι η βραχυπρόθεσμη τάση, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μετοχές του FTSE-20, όπου κατά συνήθειαν τοποθετούνται πρώτα οι ξένοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα και των 3.000 μονάδων υποχωρεί με άτακτο ρυθμό η αγορά, με εμφανή την απουσία αγοραστών.

Η στάση αποχής των ισχυρών παικτών και κυρίως των ξένων φαίνεται να εκβιάζει τη διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων, καθώς με ελάχιστη προσφορά διαπιστώνεται πως ακόμη και σε μετοχές του Mid 40 το βάθος της διόρθωσης φτάνει μέχρι και το 7%.

Είναι προφανές πως οι απώλειες, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις περίπου 140 μονάδων –σε επίπεδο Γ.Δ.– δίνουν την αίσθηση μικρού ”κραχ”, ξεπερνώντας πλέον το όριο μιας τυπικής και γνώριμής μας τεχνικής υποχώρησης.

Το γεγονός ότι 40 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή της Intralot, για παράδειγμα, με συναλλαγές μόλις 1.200 τεμαχίων έχανε μέχρι και 7% δίνει το στίγμα στην αγορά.

Ελλείψει αγοραστών, δηλαδή ξένων, διαμορφώθηκε πολύ νωρίς ξεκάθαρα πτωτική τάση για μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, CosmΟΤΕ, αλλά και ορισμένων άλλων από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Στην αρχή της συνεδρίασης ξεχώριζε η αντίδραση της Coca-Cola, προς τα 20,24 ευρώ, μετά μάλιστα το χθεσινό +0,71% με 262.599 τεμάχια.

Ξεχωρίζει, επίσης, μετά τη μικρή κατά 0,34% υποχώρηση χθες, σταθεροποίηση της μετοχής της Εμπορικής στα 23,20 ευρώ, αλλά και η εμφάνιση αγοραστών από τα 23,6 ευρώ στον ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στα 11,24 της Motor Oil και στα 27,38 της Τιτάν.

Η σχέση ανοδικών–πτωτικών διαμορφώθηκε από πολύ νωρίς στο 1 προς 2 και άμεσα στο 1 προς 3,5, με κύριο χαρακτηριστικό όμως των περισσότερων περιπτώσεων μεγάλης διόρθωσης την περιορισμένη εμπορευσιμότητα–συναλλακτικότητα.

Με τη βραχυπρόθεσμη τάση να έχει μετατραπεί και πάλι σε καθοδική και το κλίμα να επιβαρύνεται, αναζητείται το κίνητρο που θα οδηγήσει σε ανάσχεση της φοράς διόρθωσης και εν συνεχεία σε σταθεροποίηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εκτιμούμε πως η αρχική εικόνα της αγοράς πιθανόν να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής για σήμερα διόρθωσης, που πρακτικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας μικρής αντίδρασης, κυρίως συγκεκριμένων μετοχών.

Γι’ αυτό θεωρούμε καθοριστική τη διακύμανση των Εθνικής, Alpha, Eurobank, μετοχών για τις οποίες συνήθως λαμβάνουν πρώτα θέση οι ξένοι.

Μέχρι στιγμής, όμως, τέτοια κίνηση δεν διαφαίνεται, αν και οι ξένοι συνηθίζουν να πραγματοποιούν ικανό μέρος των συναλλαγών τους προς το τέλος της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v