Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Δύσκολη” (και) η σημερινή συνεδρίαση

Ηρωική αλλά αναποτελεσματική η αντίσταση που επιχειρήθηκε, καθώς η αιχμή του δόρατος Alpha ”γύρισε” πολύ εύκολα αρνητικά. Παραμένει όμηρος των διαθέσεων των ξένων κυρίως η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τη μετοχή της ΔΕΗ να αντιστέκεται, και την αποτίμηση του ΟΠΑΠ να διολισθαίνει προς το επίπεδο που επιθυμούσαν οι ξένοι. Στο 4 προς 1 η σχέση πτωτικών προς ανοδικές μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άκαρπη απέβη η πρώτη προσπάθεια αντίδρασης, με αιχμή κυρίως τη μετοχή της Alpha, η οποία ”γύρισε” από το αρχικό +1,5% στο -0,6% προς τα 26,44 ευρώ.

Μεγαλύτερη όμως ήταν από την αρχή η πίεση στη μετοχή της Πειραιώς, καθώς στα πρώτα 35 λεπτά οι συναλλαγές έφθαναν τα 350.000 τεμάχια.

Από τις πράξεις των πρώτων 35 λεπτών φαίνεται να υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως κατ’ αρχάς σε Πειραιώς, λιγότερο σε Εθνική και δευτερευόντως σε Alpha υπάρχουν πωλητές (λίγο χαμηλότερα αγοραστές), ενώ συγκριτικά περιορισμένη εμφανιζόταν η προσφορά σε Eurobank, μέχρι και 1,1% χαμηλότερα στα 25,10 ευρώ και στην Εμπορική, η οποία επίσης υποχωρούσε κατά 1,10% στα 22,32 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ στα 22,62 ευρώ αποτελεί μία από τις ελάχιστες ”αντιστάσεις” για τον FTSE-20 με μεταβολή 0,27% (στις 11.40) την ώρα που ο FTSE-20 έχανε 0,77% έναντι 0,74% του Γενικού Δείκτη και 0,24% θετικής μεταβολής του DAX στη Φρανκφούρτη.

Το τελευταίο συγκριτικό στοιχείο μεταξύ ελληνικής και γερμανικής αγοράς καθιστά ορισμένους αναλυτές επιφυλακτικούς, καθώς εκλείπει -τουλάχιστον για την αρχή της ημέρας- η αφορμή της διόρθωσης στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Βέβαια, ανάλογη τάση επικρατεί στα τρία κύρια χρηματιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης, που για διάφορους λόγους οι αναλυτές σχετίζουν με το ελληνικό.

Σε μία δύσκολη (όπως όλα δείχνουν) και σήμερα συνεδρίαση είναι αφελές να ευελπιστείται οποιαδήποτε αναστροφή ή μη της τάσης που δεν θα εξαρτάται άμεσα και κύρια από την στάση και τις διαθέσεις των ξένων.

Μέχρι στιγμής, έχουν πετύχει τους τρεις από τους τρεις στόχους τους. Και κέρδη κατοχυρώνουν, και την πειθώ τους επιβάλλουν στην ελληνική αγορά και την πολιτική ηγεσία, και βεβαίως διαμορφώνουν σε επίπεδα που αυτοί θέλουν τις αποτιμήσεις Οργανισμών που πρόκειται να μετοχοποιηθούν.

Δεν είναι τυχαίο πως από τα 25 παρά κάτι ευρώ, ο ΟΠΑΠ ”διόρθωσε” πολύ γρήγορα προς τα 23 ευρώ, με τους ξένους να επισημαίνουν εδώ και καιρό πως πολύ δύσκολα θα έδιναν περισσότερα από 20,5-21 ευρώ ανά μετοχή.

Προς γνώση και συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων, τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στην αγορά μας την καθιστούν κατ’ ουσίαν όμηρο στις βουλές και επιδιώξεις των ξένων συνεργατών του οικονομικού επιτελείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v