Η πρωτοβουλία στους ξένους

Η κατά 4,9% βίαιη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις και η αδυναμία των αναλυτών να εκτιμήσουν βραχυπρόθεσμα την τάση επιβεβαιώνει πανηγυρικά την παντοδυναμία των αλλοδαπών. Εάν δεν έχει αλλάξει δραματικά κάτι στις σχέσεις οικονομικού επιτελείου και ξένων οίκων, τότε η διόρθωση είναι μία καλή ευκαιρία επανατοποθετήσεων από τους ίδιους ”παίκτες”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήταν αρκετό το ”βίαιο” τίναγμα μετοχών του FTSE-20 για να έρθουν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα προβλήματα που προϋπήρχαν.

Το ασφαλιστικό, η εθελουσία, η μετάθεση μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ, το ένα ή το άλλο πρόβλημα, η θέση των ξένων, τα παράγωγα, η ρηχή μας αγορά και ο... ζεστός για την εποχή καιρός αναδείχθηκαν αίφνης ως αφορμές τής κατά 4,96% πτώσης του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Στο σύνολό τους οι ειδικοί της αγορά προσβλέπουν σε μία τεχνικής μορφής αντίδραση μετά το τελευταίο ”ξύλο” στον εικοσάρη.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, το δεικτοβαρές τμήμα της αγοράς ήταν, είναι και θα παραμείνει στα χέρια και τις ορέξεις των ξένων.

Το πώς θα κινηθούν οι ξένοι οίκοι δεν εκτιμούμε ότι εξαρτάται μόνο από την τιμή του πετρελαίου, την αποκόμιση κερδών από αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, το όλο και ακριβότερο ευρώ.

Εξαρτάται από το πώς χειρίζεται την ”καυτή πατάτα” της οικονομίας η κυβέρνηση.

Σχετίζεται με τις αλλαγές στις διοικήσεις των οργανισμών, την απουσία έργων, τη μετάθεση του προγράμματος μετοχοποιήσεων, διαρθρωτικών και άλλων αλλαγών.

Το οικονομικό επιτελείο γνώριζε πολύ καλά όταν εκχωρούσε τον τελευταίο ένα χρόνο το περίπου 20% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς στους ξένους, κάνοντάς τους ουσιαστικά ”αφεντικά του μαγαζιού”, πως κάποια στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί και με την πλάτη στον τοίχο.

Στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί κάτι στις μέχρι πρότινος καλές σχέσεις οικονομικού επιτελείου και ξένων, η αγορά ή εν πάση περιπτώσει οι μετοχές-επιλογές τους θα αντιδράσουν όταν εκείνοι αποφασίσουν να τις ξαναγοράσουν.

Εάν όμως συμβαίνει κάτι χειρότερο που αφορά συστημικά το πρόβλημα της οικονομίας μας, τότε το ενδεχόμενο περαιτέρω ρευστοποιήσεων όποτε εκείνοι το κρίνουν σκόπιμο, θα μένει πάντα ανοιχτό.

Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνεται πως ακόμη και τώρα, συγκεκριμένες μετοχές εταιριών βρίσκονται σε διακύμανση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη 6.000 μονάδων, δηλαδή περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1999.

Πρόκειται, είτε μας αρέσει είτε όχι, για μετοχές των Εθνικής, Τιτάν, Folli Follie, αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (που εισήχθησαν βέβαια αργότερα) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είτε στο θετικό είτε στο αρνητικό ενδεχόμενο, μακροπρόθεσμα, η τιμή μίας μετοχής-σηματωρού (κατά κανόνα υγιούς εταιρίας) επανέρχεται στο πρότερο της επίπεδο.

Σημείωση: Το γεγονός ότι όλοι μας, ειδικοί και άσχετοι της αγοράς, αδυνατούμε να εκφράσουμε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση δεν αναιρεί κατ’ ανάγκην το ενδεχόμενο μίας επαναφοράς -μεσοπρόθεσμα όμως- της αγοράς σε ανοδικό κανάλι.

Το πιθανότερο είναι πως λόγω της λήξης σήμερα στην Αγορά Παραγώγων, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον περισσότερο οι συνεδριάσεις της Δευτέρας και Τρίτης παρά η σημερινή.

Τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες εντολές που είχαν δοθεί στα γραφεία των μεγάλων χρηματιστηριακών μέχρι τις 10.30 η... έκπληξη για τον FTSE-20 μπορεί να έρθει σήμερα όχι από την Εθνική αλλά από άλλο τίτλο-σηματωρό επίσης του τραπεζικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v