Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και μετά το ”ξύλο”, τι;

Απώλειες 4,79% για το Γενικό Δείκτη και 6,71% για τις τράπεζες είναι ο ”λογαριασμός” των επιθετικών πωλήσεων στις οποίες επιδόθηκαν οι ξένοι θεσμικοί στη διάρκεια της εβδομάδας. Τα πλήρη στατιστικά. Τα συμπεράσματα. Οι διδαχές. Η τεχνική ανάλυση. Τα σενάρια για τη συνέχεια ενόψει και του Πάσχα των Καθολικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήταν μία εβδομάδα κρίσιμη, κυρίως, όμως, χρήσιμη για πολλούς και για πολλά.

Χρήσιμη, γιατί επιβεβαιώθηκε ο τρόπος με τον οποίο κινούνται ορισμένα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, η επιλογή της συγκυρίας και... χρήσης της κατάλληλης αφορμής για μαζικές πωλήσεις, αλλά και ταυτόχρονα ο τρόπος, με τον οποίο επιτυγχάνονται και πάλι φθηνότερες αποτιμήσεις.

Χρήσιμη η εβδομάδα, γιατί δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων των εμπλεκόμενων, βεβαίως και αυτών των ιδίων των παραγόντων του οικονομικού επιτελείου.

Ο καθείς θα πρέπει να διδαχθεί από τον τρόπο και τη μέθοδο, που ”χώθηκε” την προηγούμενη εβδομάδα ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, ειδικότερα δε οι τραπεζικές μετοχές, και ανάλογα να πράξει.

Πάντως, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο της σχόλιο η Omega Bank, η επόµενη εβδοµάδα θα κρίνει κατά πόσο είναι δυνατή η επάνοδος στην περιοχή των 3.000 µονάδων στο εγγύς µέλλον, εφόσον διαµορφωθούν συνθήκες συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα τιµών.

Για το σκοπό αυτό, προσθέτει, είναι αναγκαία η επιτάχυνση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών γύρω από διάφορα ζητήµατα στα οποία προσβλέπει ο επιχειρηµατικός κόσµος και η υποχώρηση της ισοτιµίας του δολαρίου ως προς τα λοιπά νοµίσµατα.

Σε γενικές γραμμές οι ξένοι δεν φαίνεται να άρουν την εμπιστοσύνη τους από το οικονομικό επιτελείο, εμφανώς, όμως, ζητούν επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και καθαρότερους όρους στο ”παιχνίδι”.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως παραμένουν στις θέσεις τους, παρά το ό,τι κάποιοι εξ αυτών προχώρησαν ευρύτερα σε κατοχύρωση σημαντικότατων υπεραξιών.

Προκύπτει, επίσης, ένα ενθαρρυντικό συμπέρασμα εξίσου χρήσιμο για τη συνέχεια, καθώς αφορά στη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών και τη στάση ορισμένων επιχειρηματιών – βασικών μετόχων.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας και συνδυάζοντάς τα με τα οικονομικά της χρήσης 2004 φαίνεται ποιες μετοχές από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Εάν θεωρηθεί, πως το κύριο κύμα των πωλήσεων ξένων βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και στη Σοφοκλέους, ολοκληρώθηκε, θα πρέπει να θεωρηθεί λογική και επόμενη καταρχήν η σταθεροποίηση του FTSE-20 και εν συνεχεία η αντίδραση ορισμένων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Φάνηκε πως ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρχε κυρίως στη μετοχή της Alpha, δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ, λιγότερο στην Εθνική, ενώ παραμένουν επιλογές των ξένων και η Motor Oil και ο Τιτάν, ενώ κερδίζουν ”πόντους” η Coca Cola /3E, Hyatt, Γερμανός, Folli Follie, από αυτήν την κατηγορία.

Ανάλογα παραδείγματα και συμπεράσματα εξάγονται και από άλλες κατηγορίες μετοχών.

Στη νέα χρηµατιστηριακή εβδοµάδα πρέπει να µελετηθεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση µε τη πορεία των συναλλαγών, ενώ η κατασκευή σχηµατισµού βάσης τιµών στα τρέχοντα επίπεδα σε συνδυασµό µε τη διατήρηση των τιµών πάνω από την περιοχή στήριξης των 2.950 µονάδων, θα αποτελέσει ένδειξη αντιστροφής της βραχυπρόθεσµης πτωτικής τάσης σε ανοδική, επισημαίνουν οι αναλυτές της Omega Bank.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, ως πιστοποίηση αντιστροφής της βραχυπρόθεσµης τάσης θ’ αποτελέσει µόνο η αποφασιστική διάσπαση των 3.080 µε ισχυρό όγκο συναλλαγών, καθώς θα επιβεβαιώσει τηνέναρξη ενός νέου βραχυπρόθεσµου ανοδικού κύκλου που θα οδηγήσει τις τιµές πάνω από την περιοχή των 3.120 µονάδων.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος, Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως το επικρατέστερο σενάριο πλέον θέλει τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει την περιοχή των 3.000 μονάδων πριν από οποιαδήποτε νέα πτωτική κίνηση.

Καθοριστικής σημασίας, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, παραμένει η περιοχή αντίστασης των 3.050 - 3.060 μονάδων η διάσπαση της οποίας θα αλλάξει προς το θετικότερο την εικόνα της αγοράς και θα επαναφέρει το θετικό βραχυπρόθεσμο momentum.

”Σε αντίθετη περίπτωση οι 2.920 μονάδες αποτελούν πρώτο επίπεδο στήριξης με τελικό στόχο τις 2.800 μονάδες σενάριο το οποίο είναι μεν υπαρκτό αλλά βρίσκεται υπό την αίρεση της έκτασης της ανοδικής διόρθωσης. Επισημαίνεται τέλος ότι η ερχόμενη εβδομάδα συμπίπτει με την Μ. Εβδομάδα του καθολικού Πάσχα και ως εκ τούτου οι πιθανές επιρροές από το εξωτερικό είναι μάλλον περιορισμένες όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν”, τονίζει ο ίδιος.

Στη διάρκεια της ”πτωτικής εβδομάδας” η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε εβδοµαδιαίες απώλειες κατά 6,87% µε συναλλαγές 6,7 εκ. τεµάχια, η Alpha Bank σηµείωσε απώλειες κατά 6,91% µε συναλλαγές 3,7 εκ. τεµάχια, η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 8,11% µε συναλλαγές 4,7 εκ. τεµάχια.

Επίσης, η µετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 4,54% µε συναλλαγές 3,4 εκ. τεµάχια και τέλος η Intracom υποχώρησε κατά 11,3% µε συναλλαγές 2,3 εκ. τεµάχια.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 4,79%, στις 2.979 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 5,38% και ο Mid 40 πτώση 5,75%.

Εξάλλου, ο Small Cap 80 σημείωσε υποχώρηση 3,06% και ο FTSE 140 ”έπεσε” 5,3%. Kάθοδος 2,6% για το δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε πτώση 6,71%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 3,58%. Παράλληλα τα βασικά μέταλλα κινήθηκαν πτωτικά κατά 7,87% και ο δείκτης εταιριών επενδύσεων 1,31%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ελλατέξ (33,3%), Θεμελιοδομή (25%), Interfish (24,9%), Εικόνα –Ήχος (14,3%), Αλυσίδα (προνόμιο – 11,3%), Εμπορικός Δεσμός (προνόμιο – 11,1%), Elephant (7,5%), Kαραμολέγκος (7,2%), Ιπποτούρ (6,9%) και Μαξίμ Περτσινίδης (6,9%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Elbisco (25,2%), MLS (13,7%), Κεράνης (προνόμιο – 13,6%), Σιδενόρ (13,6%), Βογιατζόγλου (13,6), Ευρωπαική Πίστη (προνόμιο – 12,9%), SATO (12,5%), PC Systems (12%), Plias (11,8%), Ιntracom (11,3%).

* Τα σχετικά reports των ΑΧΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v