Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Θα φάει η μύγα σίδερο...

Πανικός στη Σοφοκλέους! Μην ανησυχείτε, φίλοι μας. Όπως μας επισήμανε ορειβάτης, φίλος της στήλης, η αγορά βρίσκεται ακόμη ψηλά. Διότι, όταν ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι για τις Άλπεις (για τον ορειβάτη πάντοτε μιλάμε) άφησε τον Γενικό Δείκτη στις 2.700 μονάδες. Κι αυτός βρίσκεται ακόμη πλησίον των 3.000 μονάδων. Ηθικό δίδαγμα: Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!

Σοφοκλέους: Θα φάει η μύγα σίδερο...
Πανικός στη Σοφοκλέους! Μην ανησυχείτε, φίλοι μας. Όπως μας επισήμανε ορειβάτης, φίλος της στήλης, η αγορά βρίσκεται ακόμη ψηλά. Διότι, όταν ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι για τις Άλπεις (για τον ορειβάτη πάντοτε μιλάμε) άφησε τον Γενικό Δείκτη στις 2.700 μονάδες.

Κι αυτός βρίσκεται ακόμη πλησίον των 3.000 μονάδων. Ηθικό δίδαγμα: Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!

Οι ξένοι θεσμικοί έχουν αγοράσει μετοχές σε μέσες τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Είναι σαφές ότι έχουν περιθώριο να πουλάνε μέχρι τις 2.300 ή τις 2.000 μονάδες και να καταγράφουν σημαντικότατα κέρδη.

Ποιος τολμάει, όμως, να κάνει προβλέψεις; Σε ένα παιγνίδι που η τράπουλα είναι σημαδεμένη, είναι ανόητο να καθίσει κανείς στο τραπέζι για να δοκιμάσει την... τύχη του.

Είναι από χέρι ”σφαγμένος”. Όποιος έχει επιλέξει να ακολουθεί πιστά τις προβλέψεις των ξένων οίκων (κάτι σαν σύγχρονες Πυθίες) για τις μετοχές της αρεσκείας τους, θα υποστεί αυτοδίκαια τις συνέπειες των πράξεών του.

Αν οι ξένοι εννοούν αυτά που λένε, τότε οι εγχώριοι υποστηρικτές τους θα κερδίσουν χρήματα. Αν όχι, θα δοκιμάσουν για άλλη μία φορά την πικρή γεύση του εγκλωβισμού.

Σε κάθε περίπτωση το παιγνίδι δεν εξελίσσεται με ορθολογικούς όρους και όποιος προσπαθεί να κάνει προβλέψεις θα πρέπει να είναι πολύ τυχερός για να πέσει μέσα.

Επί της ουσίας! Αναπαράγοντας αυτούς τους προβληματισμούς, δεν κάνουμε κάτι περισσότερο από το να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

”Μαλώνουμε” για το αν η διαδρομή από τις 3.100 στις 2.970 μονάδες σηματοδοτεί την αλλαγή της τάσης ή πρόκειται για μία συνήθη διορθωτική κίνηση έπειτα από μία μακρά περίοδο συνεχούς ανόδου.

Έτσι, μία ανοδική αντίδραση της Σοφοκλέους στις επόμενες ημέρες είναι δυνατόν να ωθήσει αρκετούς να αγοράσουν μετοχές, πιστεύοντας ότι έκλεισε ο κύκλος των ρευστοποιήσεων.

Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι (ή καλύτερα έχουν ξεχάσει) είναι από ποιο ακριβώς σημείο ξεκίνησε αυτή η κούρσα. Να τους το θυμίσουμε: Από τις 1.500 μονάδες!

Πολλοί μεγάλοι παίκτες, λοιπόν, έχουν κέρδη και μάλιστα σημαντικότατα και είναι απόλυτα φυσιολογικό να θελήσουν κάποια στιγμή να τα αποκομίσουν.

Αν αυτό συμβαίνει σήμερα ή θα συμβεί μετά από λίγες εβδομάδες, ελάχιστη σημασία έχει τελικά. Το ζητούμενο είναι τι κίνδυνο αγοράζουμε κάνοντας τοποθετήσεις στα παρόντα επίπεδα τιμών, όταν οι πραγματικά καλοί παίκτες της αγοράς έχουν τοποθετηθεί στο ήμισυ των σημερινών αποτιμήσεων κι ακόμη χαμηλότερα.

Αλλά ας μη στεναχωριόμαστε. Οι μεγάλοι παίκτες είναι μεγάλοι διότι έχουν ισχύ. Ισχύ και πλούτο που απέκτησαν επειδή εκείνοι έχουν μνήμη, έστω και επιλεκτική, ενώ οι υπόλοιποι την έχουν απολέσει.

Όσο για τον φίλο μας τον ορειβάτη; Το επόμενο ταξίδι του είναι στο Θιβέτ. Όταν επιστρέψει, τα ξανασυζητάμε...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v