Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία (;) μετά την καταιγίδα

Επιμέρους παράμετροι ενδέχεται να απαλύνουν τα ”σημάδια” που άφησε η προηγούμενη εβδομάδα. Κλάδος-αιχμή παραμένει ο τραπεζικός, τώρα πλέον σε λογικότερη αποτίμηση, ενώ μετοχές που δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο προσκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Θα φάει η μύγα σίδερο” ή ”μετά το ξύλο” δικαιολογείται κάποιας μορφής αντίδραση. Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της προσέγγισης των περισσότερων αφορά στην... αιφνίδια συνειδητοποίηση όλων των κακώς κειμένων της Σοφοκλέους.

Από το Ασφαλιστικό των τραπεζών μέχρι και τις παρενέργειες από την εφαρμογή των ΔΛΠ.

Προβλήματα λίγο πολύ γνωστά εδώ και καιρό σε όσους εκ πεποιθήσεως παρέμεναν λιγότερο αισιόδοξοι, την περίοδο που οι περισσότεροι οδηγούσαν τον Δείκτη, δηλαδή τον FTSE-20 και ειδικότερα τις τΤράπεζες, στο υψηλό των 3.150 μονάδων.

Από αυτή την άποψη, δεδομένων των προηγούμενων αναλύσεων και επιφυλακτικών θέσεων της Π&Κ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσέγγιση της συγκεκριμένης ΑΧΕΠΕΥ.

Στο σύνολό τους οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως η θετική τάση έχει χαθεί για την ώρα (Σίγμα Securities), οι επενδυτές επικεντρώνονται στο Ασφαλιστικό των τραπεζών (Proton Securities), ενώ πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Εγνατία Finance.

Ενδιαφέρον παρουσίαζει από τεχνικής πλευράς και η προσέγγιση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Το Ασφαλιστικό των τραπεζών ήταν και παραμένει μέχρι στιγμής άλυτο πρόβλημα για τον κλάδο, με τις εξελίξεις όμως σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να τρέχουν.

Σήμερα πραγματοποιείται νέος γύρος επαφών των εμπλεκόμενων, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στην προοπτική της κατά περίπτωση επίλυσης.

Την ίδια στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο ξεχωρίζει η επιθετική κίνηση δύο τραπεζικών κολοσσών, ενός ισπανικού και ενός ολλανδικού, στον ιταλικό κλάδο.

Δεδομένων αυτών των κινήσεων και του ότι οι αποτιμήσεις των πέντε ισχυρότερων ελληνικών ομίλων διαμορφώθηκαν έστω και βίαια χαμηλότερα, προσδίδεται ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Η μετοχή της Εθνικής, για παράδειγμα, από την υψηλή τιμή των 30 ευρώ υποχώρησε μέχρι και τα 26,5 ευρώ, για να αντιδράσει την Παρασκευή στα 27,66 ευρώ καταγράφοντας σύνολο απωλειών 6,87%.

Τώρα το αν ο κλάδος θεωρείται από τους ξένους ακριβός ή λογικά αποτιμώμενος θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Από τον χώρο του FTSE-20 παρουσιάζει ενδιαφέρον η πορεία μετοχών όπως οι Coca-Cola 3E και Γερμανός, αλλά και όσων (πλην τραπεζών) δέχθηκαν σοβαρότατη πίεση την προηγούμενη εβδομάδα.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει λόγου χάρη η μετοχή των Τιτάν, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Motor Oil και ενδεχομένως Intracom.

Εάν θεωρηθεί ως πιθανότερο το ενδεχόμενο αυτό της βραχυπρόθεσμης εκτόνωσης των πωλήσεων, θα είναι λογική μία διακύμανση του Γενικού Δείκτη στο εύρος 2.950-2.995 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v