Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτονώνονται οι πιέσεις;

Η σταθεροποιητική τάση που μέχρι στιγμής επικρατεί στα χρηματιστήρια της κεντρικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με την έντονη πτώση του FTSE-20, οδηγεί ορισμένους παίκτες της αγοράς Παραγώγων να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς προσβλέπουν σε μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση του FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εικόνα σταθεροποίησης που επικρατεί αυτήν την ώρα (περί τις 11:30) στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης και η βίαιη υποχώρηση του FTSE-20 ενισχύουν τη μεταβλητότητα και στις δύο αγορές.

Τόσο στην αγορά μετοχών όσο και σε αυτήν των παραγώγων συναλλαγές και πράξεις εμφανίζονταν αυξημένες.

Μάλιστα στην αγορά παραγώγων, με βάση στοιχεία των 11:30, είχαν πραγματοποιηθεί στον πρώτο μήνα (Απρίλιο) 2.500 Συμβόλαια του FTSE-20, με την προσφορά και τη ζήτηση να διαμορφώνονται στις 1.599-1.597 μονάδες.

Όπως εξηγούσαν στελέχη χρηματιστηριακών, το γεγονός της σημαντικότατης, κατά περίπου 150 μονάδες, ακραίας υποχώρησης του FTSE-20 ενισχύει δικαιολογημένα τη μεταβλητότητα και το ενδιαφέρον στην αγορά παραγώγων.

Η εικόνα του δείκτη, σε συνδυασμό με την τάση που διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια της κεντρικής Ευρώπης, οδηγεί ορισμένους στη λήψη θέσεων αγοράς προσβλέποντας σε έστω τεχνικής μορφής αντίδραση του FTSE-20.

Περίπου την ίδια στιγμή, οι συναλλαγές στην αγορά μετοχών ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ με την προσφορά να παραμένει αμείωτη σε Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha και δευτερευόντως σε Eurobank και ΟΠΑΠ.

Και σήμερα η μοναδική μετοχή του FTSE-20 που μέχρι στιγμής ”ανθίσταται” είναι αυτή της Cosmote.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της υπόλοιπης αγοράς η σχέση ανοδικών προς καθοδικών στο περίπου 1 προς 10 αποτυπώνει εύγλωττα την κατάσταση.

Πρακτικά, ό,τι είναι να συμβεί, έστω και από τεχνικής πλευράς, προφανώς θα έρθει από τον FTSE-20 και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παράλληλη παρακολούθηση της αγοράς Παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v