Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Οι εξελίξεις γύρω από τον Βασικό Μέτοχο, τα έσοδα του Δημοσίου, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, οι ρευστοποιήσεις στη Σοφοκλέους είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Οι εξελίξεις γύρω από τον Βασικό Μέτοχο, τα έσοδα του Δημοσίου, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, οι ρευστοποιήσεις στη Σοφοκλέους είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Πιο ελαστικό γίνεται το Σύμφωνο Σταθερότητας σημειώνει Το Βήμα που συμπληρώνει πως ”ικανοποιημένη είναι η Αθήνα, αλλά αυτό δεν δημιουργεί νέα δεδομένα, λέει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης”.

Οι υπουργοί Οικονομίας των ”25” κατέληξαν προχθές αργά το βράδυ, ύστερα από 12 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία επί της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Εργαλείο ”ευέλικτης” παρακολούθησης της οικονομικής πορείας των μελών του ζώνης Ευρώ είναι από χθες το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ένωσης, μετά τη νυκτερινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των ”25” για την αναθεώρησή του, η οποία θα επικυρωθεί τυπικά την Πέμπτη από τους ηγέτες της Ένωσης, αναφέρει η Καθημερινή.

Βασικός Μέτοχος: Την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής προς την Ελλάδα για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με τον νόμο για τον Βασικό Μέτοχο εξετάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η Ημερησία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει σήμερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την έναρξη προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας, για τον Βασικό Μέτοχο, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Για ”ευρωρεζιλίκι” για τον Βασικό Μέτοχο κάνουν λόγο Τα Νέα, που επισημαίνουν πως τώρα υπάρχει κίνδυνος για πάγωμα κονδυλίων.

Έσοδα: Σε μείζον πρόβλημα της οικονομίας με σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου, καθώς οι φορολογικές υπηρεσίες δείχνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις μεγάλες ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού, τονίζει η Καθημερινή.

Για μαύρη τρύπα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία, επικαλούμενη την Morgan Stanley, αναφέρει πως επιβαρύνεται το κόστος του δανεισμού.

Έλλειμμα: Εκρηκτική εκκίνηση κατέγραψε τον Ιανουάριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με έλλειμμα αυξημένο κατά 308 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Κέρδος.

Σοφοκλέους: Σωρευτικές απώλειες 8,1% από το υψηλό του 2005 και μείωση 9,5 δισ. ευρώ της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών σημείωσε η Σοφοκλέους μέσα σε λίγες ημέρες, περιορίζοντας τα κέρδη της από τις αρχές του έτους στο 3,9%, αναφέρει Το Βήμα.

Κρίσιμη για τη χρηματιστηριακή αγορά και κυρίως για τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης είναι η σημερινή ημέρα, καθώς η συνέχιση των έντονων χθεσινών ρευστοποιήσεων απειλεί να τινάξει στον αέρα τόσο το κλίμα όσο και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις μετοχοποιήσεις, τονίζει το Κέρδος.

Φόροι: Για ”πακέτο φόρων” με αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα κάνει λόγο Το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο το φθινόπωρο έρχονται οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, καθώς και των τελών κυκλοφορίας.

Τουρισμός: Έντονες διαμαρτυρίες για το κόστος του τουριστικού προϊόντος διετύπωσαν χθες τα στελέχη των συλλογικών φορέων στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι αναγκάζονται να διαθέτουν τις υπηρεσίες τους σε τιμές κάτω του κόστους, αναφέρει Το Βήμα.

Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αδειοδότησης ξενοδοχείων και νέα νομοθεσία για μαρίνες και λιμένες αναψυχής ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνει η Καθημερινή.

Εκπλήξεις για τον τουριστικό κόσμο επεφύλασσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλος, αναφέρει η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία κατά την πρώτη συνεδρίαση του ανασυγκροτημένου και με τη νέα σύνθεση Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού χθες ανακοινώθηκαν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις και θεσμικές τομές επί ζητημάτων που απασχολούν ή ταλανίζουν τον κλάδο.

Ακτοπλοΐα: Αυξήσεις 15% στους ναύλους ζητούν οι ακτοπλόοι για το 2005, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Την άδεια λειτουργίας της Στάνταρτ ΑΧΕΠΕΥ ανακάλεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει η Καθημερινή.

ΟΤΕ: Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το σχέδιο εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, καθώς οι μελέτες που εκπονήθηκαν ανεβάζουν το κόστος στα 2 δισ. ευρώ για την αποχώρηση 5.000 εργαζομένων, τονίζει Το Βήμα.

ΔΕΗ: Αποκλείεται η πώληση νέου πακέτου της ΔΕΗ τονίζει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο Δ. Σιούφας διαβεβαίωσε ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει το 51% των μετοχών.

Στις αρχές του καλοκαιριού θα έχει έτοιμο η ΔΕΗ το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο, αναφέρει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία την πληροφόρηση αυτή έδωσαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στους εργαζόμενους του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Αγροτική: Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα αντιμετωπίζει εκκρεμότητες ύψους 2 δισ. ευρώ.

Άκτωρ: Στις ξένες αγορές στρέφεται και η Άκτωρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία σημειώνει πως η κατασκευαστική έχει αναδειχθεί μειοδότις σε έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v