Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ναδίρ δείκτες και αξιοπιστία

Το αν η ευμετάβλητη τάση φέρει κάποιους δείκτες και ορισμένες μετοχές χαμηλότερα ή υψηλότερα δεν φαίνεται να έχει και τόση σημασία. Αυτό που μετρά είναι πως ακόμη μία μάχη εμπιστοσύνης χάνεται, συνεπεία των ανεξέλεγκτων κινήσεων των τελευταίων ημερών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το χειρότερο όλων που έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες είναι ο... τραυματισμός της ψυχολογίας και της διάθεσης όσων μεθοδικά τοποθετούνταν στην αγορά από την άνοιξη του 2003.

Η ψυχολογία, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία φαίνεται πως έχουν τρωθεί και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν.

Από αυτήν την προσέγγιση δεν έχει κατά την εκτίμησή μας και τόση σημασία αν η ευμετάβλητη τάση οδηγήσει χαμηλότερα ή σε τεχνική αντίδραση κάποιους δείκτες και ορισμένες μετοχές.

Το χειρότερο όλων είναι πως τη ρευστοποίηση θέσεων ορισμένων ξένων βραχυπρόθεσμων διαχειριστών ακολούθησαν στο σύνολό τους με λογική αγέλης οι Έλληνες ομόλογοί τους.

Είναι αποθαρρυντικό το γεγονός πως μετοχές υγιών εταιριών, με ικανά θεμελιώδη και υγιείς δείκτεςν έγιναν βορά στη λογική εκποίησης κάθε μετοχής που παρείχε ή που είχε εμπορευσιμότητα.

Βέβαια, η ένταση της διόρθωσης φαίνεται πως για τους μακροπρόθεσμους διαμορφώνει και πάλι προσεγγίσιμες αποτιμήσεις, αν και αυτό το τμήμα επενδυτών αποτελεί μειοψηφία.

Στο ενδεχόμενο μιας τεχνικής μορφής αντίδρασης θα έχει ενδιαφέρον η διακύμανση μετοχών αυτής της κατηγορίας, καθώς ακόμη και στο ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης το ρίσκο είναι σαφώς μικρότερο.

Σημείωση: Η διόρθωση έρχεται να ενισχύσει την καχυποψία ορισμένων παραδόπιστων της αγοράς, οι οποίοι εμφανώς είχαν εκφράσει ενστάσεις, όταν προ καιρού οι αρχές είχαν προχωρήσει σε επιλεκτική απελευθέρωση του ορίου διακύμανσης.

Η άρση του πλαφόν για τις μετοχές του FTSE-20 σε μία ανοδική, τότε, αγορά δεν δικαιολογούνταν, σύμφωνα με την εκτίμηση πάντα των ίδιων παραγόντων.

Σημειώνουν, όπως και τότε, πως η άρση του πλαφόν ήταν όρος που έχει τεθεί προς τις αρχές από τους ξένους, προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές του FTSE-20 και αφορούσε βεβαίως στο ενδεχόμενο διόρθωσης της αγοράς.

Εκ του αποτελέσματος, οι παραδόπιστοι... επιβεβαιώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v