Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες γύρω από τις 2.850 μονάδες

Πιέζονται, μετά τη διόρθωση στη Ν. Υόρκη, οι αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Με την προϋπόθεση πως τα επιθετικά χαρτοφυλάκια αναζητούν επενδυτικές κερδοσκοπικές διεξόδους, δεν αποκλείεται οι αγορές της περιφέρειας, συμπεριλαμβανόμενης και της Σοφοκλέους, να κινηθούν συγκριτικά καλύτερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περιοχή των 2.850 μονάδων, ή καλύτερα των 1.580 μονάδων για τον FTSE-20, εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει ικανό σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Το ενδεχόμενο μιας κατ’ αρχάς τεχνικής μορφής αντίδρασης αποτελούσε προσδοκία των περισσότερων χρηματιστηριακών αναλυτών, με την προϋπόθεση πως δεν θα πιέζονταν σημαντικά οι ευρωπαϊκές αγορές.

Από αυτήν την προσέγγιση, η τάση βραχυπρόθεσμα γίνεται πιο ευάλωτη, καθώς μετά τη Wall οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν στην αρχή της συνεδρίασης σημαντικά.

Θα πρέπει, όμως, να προσεχθεί πως τις τελευταίες 10 μέρες οι θεωρούμενες από τους ξένους ”περιφερειακές αναδυόμενες” αγορές, όπου συγκαταλέγουν και τη δική μας, καταγράφουν σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες από τις αναπτυγμένες.

Το στοιχείο αυτό αφήνει ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο μεταφοράς ”επιθετικής ρευστότητας” προς τις περιφερειακές αγορές, καθότι αυτήν την περίοδο τα χαρτοφυλάκια αυτής της σύνθεσης και τακτικής έχουν τον πρώτο λόγο.

Άλλωστε, μετά τη σημαντική διόρθωση των τελευταίων ημερών, ένα ικανό τμήμα της αγοράς θεωρείται ορθολογικά αποτιμώμενο.

Δεν είναι τυχαίο πως την περίοδο του ”χωσίματος” ολοκληρωνόταν και τυπικά η μεταβίβαση ποσοστού 5,8% της Notos σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο πως ένα από τα πιο δραστήρια επιθετικά χαρτοφυλάκια, το Κairos (ιταλικών συμφερόντων και νοοτροπίας) μόλις τελείωνε μία ρευστοποίηση θέσης φρόντιζε να λαμβάνει άλλη περίπου ισόποση, φυσικά σε άλλη μετοχή.

Φαίνεται πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών ορισμένα από τα επιθετικά χαρτοφυλάκια αναδιαρθρώνουν τη συμμετοχή τους με προφανή επιδίωξη, εάν και όταν τους δοθεί η αφορμή, να κινηθούν προς την καταγραφή υπεραξιών.

Ο κλάδος των κατασκευαστικών εκ των πραγμάτων επανέρχεται στο προσκήνιο, ο ΟΠΑΠ για λόγους διοικητικούς μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη, ενώ σε τίτλους όπως Φουρλής, Jumbo, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Notos, Καρδασιλάρης, ΟΛΠ και ορισμένων ακόμη φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον.

Από τον πάντα επίκαιρο χώρο της ακτοπλοΐας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη μεθαυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της ΑΝΕΚ, όπου και θα δρομολογηθούν εξελίξεις, με πολλαπλούς αποδέκτες.

Στην περίπτωση που τα περιφερειακά-αναδυόμενα χρηματιστήρια καταφέρουν να προσελκύσουν σήμερα–αύριο ρευστότητα ”επιθετικών χαρτοφυλακίων” και βγουν αγοραστές για παράδειγμα προς τα 22,80 ευρώ του ΟΠΑΠ, τα 26,50 ευρώ της Εθνικής, πέριξ των 26 ευρώ για την Alpha και πέριξ των 24 ευρώ για τη Eurobank, τότε θα έχει κερδηθεί ακόμη μία κρίσιμη μάχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v