Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον κουβά!

Ποντάραμε στο Χ της Μπαρτσελόνα με τη Λα Κορούνια. Στον Κουβά! Επιμείναμε στην άνετη επικράτηση του Αμβούργου. Στον Κουβά! Πιστέψαμε στις 3.300 μονάδες. Στον Κουβά! Ποντάρουμε στις 2.200 μονάδες; Μάλλον ο κουβάς θα πρέπει να γίνει το έμβλημά μας, όπως οι ευγενείς είχαν στο παρελθόν ο καθένας το δικό του οικόσημο...

Στον κουβά!
Ποντάραμε στο Χ της Μπαρτσελόνα με τη Λα Κορούνια. Στον Κουβά! Επιμείναμε στην άνετη επικράτηση του Αμβούργου. Στον Κουβά! Πιστέψαμε στις 3.300 μονάδες. Στον Κουβά!

Ποντάρουμε στις 2.200 μονάδες; Μάλλον ο κουβάς θα πρέπει να γίνει το έμβλημά μας, όπως οι ευγενείς είχαν στο παρελθόν ο καθένας το δικό του οικόσημο...

Η λογική της αγέλης ζει και βασιλεύει στις αγορές. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να χάσει κανείς χρήματα. Κι όμως! Όλοι ακολουθούν τυφλά το κοπάδι, ακόμη κι όταν βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα πρόβατα να πέφτουν στον γκρεμό.

Πριν από λίγες ημέρες όλοι ορκίζονταν στο όνειρο των 3.300 μονάδων. Στοιχημάτιζαν τα πάντα πάνω στ’ άλογα του ”εικοσάρη”. Διόρθωσε ο δείκτης και το κλίμα άλλαξε! Ο πανικός πήρε τη σκυτάλη από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό.

Μεταξύ των λίγων αυτών ημερών δεν μεσολάβησε τίποτε άλλο πέρα από το ασίγαστο κερδοσκοπικό πάθος των ”επενδυτών”. Ουδείς μπορούσε να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα για ποιον λόγο οι ηγήτορες της αγοράς, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, θα μας έκαναν όλους πλούσιους.

Όπως και ουδείς μπορεί να απαντήσει στο γιατί πουλάει όσο όσο, όταν μερικές μέρες νωρίτερα αγόραζε όσο όσο. Πιθανότατα θα είναι οι ίδιοι που θα αγοράσουν και πάλι στην πρώτη ανοδική αντίδραση, για να πουλήσουν και πάλι στην πρώτη διόρθωση.

Μα, αυτό δεν είναι χρηματιστήριο! Είναι γενοκτονία! Το κακό με όλη αυτή την ιστορία δεν είναι ότι κάποιοι αμετανόητοι επιμένουν να αγοράζουν ακριβά και να πουλάνε φθηνότερα (φθηνότερα είπαμε και όχι φθηνά), αλλά ότι η διόρθωση στη Σοφοκλέους συνέπεσε με την αντίστοιχη κίνηση που έγινε στο Βουκουρέστι, στη Βουδαπέστη και στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης.

Για να μην τρέφουμε, δηλαδή, αυταπάτες και πιστεύουμε ότι ο βασικός μας ανταγωνιστής είναι ο Dax. Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών μας έχουν κατατάξει. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και το ”παραμύθι” της ώριμης αγοράς θα πρέπει κάποτε, επιτέλους, να σταματήσει...

Οι τιμές των ελληνικών μετοχών εξακολουθούν να είναι ακριβές με βάση τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Αν η σύγκρισή μας είναι με τις αγορές της Ρουμανίας και της Ρωσίας, εκεί μπορεί να βρει κανείς μετοχές με P/E 2 και όχι 22. Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν κάτι το ιδιαίτερο! Μπορεί να δείτε οπουδήποτε τον Γενικό Δείκτη έπειτα από έναν μήνα.

Στις 3.200 ή και στις 2.200 μονάδες! Ούτε το ένα θα μας προκαλέσει έκπληξη ούτε το άλλο. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι όποιος επιμένει στη λογική της αγελαίας συμπεριφοράς θα σημαδεύει μόνιμα στον... κουβά...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v