Διδάγματα μετά την... ψυχρολουσία

Αν η ψυχρολουσία που δέχθηκε η Σοφοκλέους από την απότομη διόρθωση επιβεβαιώνει την κυρίαρχη θέση των ξένων, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η αντίδραση - αλλά και το αξιοπρεπές ύψος των συναλλαγών αυτής - προδίδει ενδιαφέρον να κρατηθούν αγορά και μετοχές σε κοινά αποδεκτό εύρος διακύμανσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό από τεχνικής πλευράς ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη προς τις 2.950 μονάδες (2.948,08) επαναφέρει εν μέρει την χαμένη... αισιοδοξία στην αγορά. *

Ενισχύεται η εκτίμηση ισχυρών παραγόντων της Σοφοκλέους, ειδικότερα από τον χώρο των τραπεζικών χρηματιστηριακών, πως με βάση τις 2.800 μονάδες διαμορφώνεται εύρος διακύμανσης που μπορεί να οδηγήσει σε επαναφορά την αγορά προς τις 3.050 μονάδες. **

Το γεγονός ότι στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις οι συναλλαγές ήταν συγκριτικά για αυτή την περίοδο αυξημένες δείχνει το ενδιαφέρον των ισχυρών παικτών, ξένων και ελλήνων, να κρατήσουν βασικούς δείκτες και μετοχές εντός κοινά αποδεκτού εύρους διακύμανσης.

Το αρνητικό ποσοστό εβδομαδιαίας μεταβολής (1,04%) παραπέμπει σε περιθώριο ενδεχόμενης αντίδρασης, με την προϋπόθεση πως δεν θα μεταβληθεί από την ερχόμενη Τρίτη και πάλι η εικόνα των ξένων αγορών.

Με αυτή την προϋπόθεση, φαίνεται πως κυρίως οι ξένοι αλλά και όσοι έλληνες τους ακολουθούν συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε γνώριμες τους επιλογές.

Πέραν των Τραπεζικών μετοχών, η επαναφορά της ΔΕΗ, της Τιτάν, του ΟΠΑΠ, της Γερμανός, της Motor Oil ενισχύει τη συγκεκριμένη εκτίμηση.

Ανάλογη τάση παρατηρείται ότι ισχύει σε μετοχές όπου υπάρχουν επιμέρους ενδεχόμενα και κίνητρα αγορών.

Η τεχνικής μορφής αντίδραση του Μπενρουμπή, η ανάλογη της Chipita μετά τις θετικές προοπτικές που παρουσιάστηκαν στην ΕΘΕ, τα ΚΑΕ, η ΕΧΑΕ αλλά και ορισμένες ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας, ενισχύουν τον κανόνα.

Αναμφίβολα η... ψυχρολουσία των προηγούμενων δύο εβδομάδων επιβεβαιώνει την παντοδυναμία των ξένων, επαναφέρει στην πραγματικότητα όσους πίστευαν πως οι έλληνες θεσμικοί μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο και συνεχίζει να κρατά τη Σοφοκλέους ”κλειστή λέσχη” για λίγους έχοντες ρευστότητα και πρόσβαση στο παρασκήνιο.

O Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχώρησε 1,04%, στις 2.948 μονάδες, ενώ ο FTSE 20 υποχώρησε 1,06% και ο Mid 40 0,87%.

Πτώση 1,75% κατέγραψε ο Small Cap 80, ενώ ο FTSE 140 σημείωσε πτώση 1,08%. Ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας κινήθηκε πτωτικά κατά 2,3%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,73%, οι ΕΕΧ 4,71%, ενώ αντίθετα ”διεσώθησαν” τηλεπικοινωνίες, με κέρδη 0,12% και τα τρόφιμα με άνοδο 0,31%. Κέρδη 0,01% σημείωσε ο κλάδος των συμμετοχών.

Οι δέκα μετοχές με την υψηλότερη άνοδο είναι: Εκτέρ (17,2%), Q&R (15,6%), Δομική Κρήτης (14,3%), Elephant (14%), Κεράνης ( προνόμιο - 13,6%), PC Systems (12%), Μπενρουμπής (11,7%), 3Ε (προνόμιο – 11%), Αλυσίδα (προνόμιο – 10,1%) και Κεράνης (7,4%).

Οι δέκα μετοχές με την υψηλότερη πτώση είναι: ΑΛΤΕ (37,5%), Veterin (26,4%), Bαράγκης (23,1%), Αλυσίδα (20%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (14,3%), Lannet (11,8%), Iπποτούρ (11,6%), Ευρωπαική Πίστη (προνόμιο – 11,3%), Altec (11,1%) και Θεμελιοδομή (11,1%).

---- Η τεχνική ανάλυση της Omega Bank

Στις επόµενες συνεδριάσεις θα πρέπει να µελετηθεί η κίνηση του Γ.∆. σε σχέση µε την πορεία των συναλλαγών. Επίσης θα πρέπει να δούµε τη συµπεριφορά του ∆είκτη στο επίπεδο των 2.950 µονάδων όπου ορίζει την πρώτη βραχυπρόθεσµη αντίσταση.

Ενδεχόµενη αποτυχία να υπερβεί η τιµή του ∆είκτη την παραπάνω αντίσταση, θα έχει ως αποτέλεσµα να κινηθεί και πάλι πτωτικά έως το επίπεδο στήριξης των 2.880 µονάδων, ενώ η επόµενη εντοπίζεται στην περιοχή των 2.840 µονάδων.

Η αντιστροφή της βραχυπρόθεσµης τάσης θα επιτευχθεί µόνο µε την άµεση και αποφασιστική διάσπαση των 2.950 µονάδων σε συνδυασµό µε την αύξηση του όγκου συναλλαγών, καθώς θα αποτελέσει ένδειξη έναρξης ενός νέου βραχυπρόθεσµου ανοδικού κύκλου, που θα έχει ως πρώτο στόχο την περιοχή των 3.000 µονάδων.

---- Οι εκτιμήσεις της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Η κίνηση των δύο τελευταίων ημερών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντανακλαστική και καθαρά διορθωτική ωστόσο εσωκλείει μια δυναμική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά αφού πλέον έχουν δημιουργηθεί τοπικά υψηλά σε μετοχές του FTSE-20 και FTSE-40 που αφενός προσδιορίζουν upside potential, αφετέρου η αγορά κινείται ουσιωδώς ”διορθωμένη” από το εξάμηνο ράλι μεταξύ 2.280 – 3.150 μονάδων με ρευστότητα που αναμένει την συμπεριφορά του Γ. Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα όπου η προσφορά τίτλων όσο η αγορά θα κινείται προς τις 3.000 μονάδες θα είναι αυξημένη.

Ισχυρό κριτήριο για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης αποτελεί η διάσπαση των 3.030 μονάδων με ενδιάμεση σημαντική αντίσταση στις 2.995 – 3.000 μονάδες ενώ προς τα κάτω οι 2.800 μονάδες διατηρούν το χαρακτηρισμό τους ως πεδίο απορρόφησης της προσφοράς.

Η επόμενη εβδομάδα κλείνει διαχειριστικά το α’ τρίμηνο και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμπεριφορά των εισηγμένων θυγατρικών εταιριών ενόψει της εφαρμογής των ΔΠΧΠ και της λογιστικής απεικόνισης των συμμετοχών τους.

* Τα εβδομαδιαία reports των ΑΧΕ δημοσιεύονται στη Δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

** Η Σοφοκλέους δεν θα συνεδριάσει την Παρασκευή (25η Μαρτίου) και τη Δευτέρα (28η) λόγω του Πάσχα των Καθολικών. H Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή, ενώ θα λειτουργήσει κανονικά την προσεχή Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v