Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα ανόδου ζητά η αγορά

Είναι προφανές πως η αγορά χρειάζεται κίνητρα, γι’ αυτό και οι διορατικοί επενδυτές επικεντρώνονται λόγου χάρη στις Εθνική, Εμπορική, αλλά και σε επιμέρους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κρίσιμη για σήμερα η διακράτηση των 2.915 μονάδων, αλλά και το ύψος των συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά την ανακοίνωση και των χθεσινών μέτρων, καθίσταται προφανές ένα από τα ελάχιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το οικονομικό επιτελείο.

Η διέξοδος από τη στενωπό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να χρηματοδοτηθεί από την ευρυθμότερη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Προφανώς, αυτό έχει γίνει απολύτως κατανοητό από τους κυβερνώντες, οι οποίοι θα πρέπει να προασπίσουν τα συμφέροντα της αγοράς μας.

Βέβαια, βραχυπρόθεσμα η διολισθαίνουσα τάση και η ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος από Έλληνες διαχειριστές μπορεί να προβληματίζει, καθώς οδηγεί χαμηλότερα την αγορά, θα πρέπει όμως να ιδωθεί ως ευκαιρία διαμόρφωσης ορθολογικότερων αποτιμήσεων.

Κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, όπου, μετά την πλειοδοσία θετικών εκθέσεων από την πλευρά των ξένων, ο ενθουσιασμός τους έχει κοπάσει, η δε τακτική τους οδηγεί σε μερικές ρευστοποιήσεις.

Κίνητρο για τους ξένους (αναφερόμαστε σε αυτούς γιατί αποτελούν το βασικό αγοραστή–συνεργάτη του Δημοσίου) είναι η επίλυση καίριων θεμάτων, όπως είναι το Αφαλιστικό των τραπεζών, η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ και η θεσμική αναδιάρθρωση της αγοράς.

Κατ’ανάγκην, κλάδος σηματωρός θα παραμείνει επί μακρόν ο τραπεζικός με την Εθνική, αλλά κυρίως βραχυπρόθεσμα με την Εμπορική και την Πειραιώς να βρίσκονται στο επίκεντρο χωρίς να... παραγκωνίζεται η διάθεση για αγορές που καταγράφεται και πάλι από τα ”χαμηλά” σε Alpha, Eurobank.

Το μεγάλο στοίχημα του δείκτη, κυρίως βραχυπρόθεσμα παίζεται στο δίδυμο ΟΤΕ-Cosmote, με απώλειες 1,16% και 3,43% αντίστοιχα, χθες, αλλά και στον ΟΠΑΠ, με απώλειες 2,46% και συναλλαγές 1,2 εκατ. τεμαχίων.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, για διάφορους και διαφορετικούς λόγους θα πρέπει να επισημανθεί η ανοδική τις τελευταίες μέρες κίνηση μετοχών, που ελκύει αγοραστές, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Chipita, ΟΛΘ, Ιατρικό Αθηνών, Autohellas, Creta Farm, Marfin Group και επιμέρους τεχνικές περιπτώσεις με ενδεικτικότερη αυτή του Μπενρουμπή.

Στο ενδεχόμενο μιας συνεδρίασης, με ελεγχόμενη διακύμανση του Γ.Δ. σε επίπεδο όχι χαμηλότερο των 2.915 μονάδων και συναλλαγές περισσότερες των 150 εκατ. ευρώ, θα θεωρηθεί πως η τάση μεσοπρόθεσμα μπορεί να παραμείνει ανοδική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v