Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγελαία... διολίσθηση

Με χαμηλές συναλλαγές που επικεντρώνονται, κυρίως, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η αγορά διολισθαίνει εκ νέου προς τις 2.850 μονάδες. Μόλις 24 μετοχών διασώζονται τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ με ελάχιστη προσφορά πιέζονται σημαντικά χαμηλότερα 4-5 μετοχές του FT 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο... αστείος για τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων τζίρος παραπέμπει σε σύμπτωση τριών αρνητικών παραμέτρων.

Η πρώτη αφορά στη συγκυρία, η δεύτερη στην παντελή απουσία ουσιαστικών ειδήσεων, η δε τρίτη στην πιθανολογούμενη από ορισμένους παράγοντες διάθεση των ισχυρών παιχτών να επωφεληθούν από τη διαμόρφωση ακόμη χαμηλότερων αποτιμήσεων.

Δεδομένου ότι η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί μέχρι τα 26,28 ευρώ, τη στιγμή που η στήριξή της έχει διαμορφωθεί στα 25 ευρώ και ενόψει των εξελίξεων από το ασφαλιστικό μέτωπο θεωρείται από ορισμένους πως η διολίσθηση πέραν των άλλων εξυπηρετεί και τους σχεδιασμούς ορισμένων ”παιχτών”.

Εκτίμηση που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί (ή διαψευστεί) στις αμέσως επόμενες δύο συνεδριάσεις, καθώς απειλείται άμεσα η ”τεχνικότητα” ορισμένων βασικών δεικτών και μετοχών.

Είναι πάντως άξιον αναφοράς πως με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τις 70.000 τεμάχια (στις 14:45) η μετοχή της Εμπορικής υποχωρούσε κατά 4,22% στα 20,90 ευρώ, έχοντας ”γράψει” και χαμηλότερη τιμή ημέρας στα 20,72 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ, της Cosmote και δευτερευόντως στην Πειραιώς, οι συναλλαγές, δηλαδή η προσφορά είναι συγκριτικά μεγαλύτερη, αν και υποχωρούν με τζίρους 30 και 40.000 τεμαχίων μέχρι και 3% χαμηλότερα μετοχές των Γερμανού, Βιοχάλκο, ΚΑΕ.

Πάντως η εκ νέου ισχυρότατη πίεση, σε επίπεδο δεικτών, επηρεάζει ανάλογα και τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς, καθώς μόλις 24 μετοχές διασώζονταν στις 14:50.

Για τη συνέχεια, κυρίως, όμως, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, εκτιμάται πως πιθανότατα θα δοκιμαστούν μεσοπρόθεσμες ”στηρίξεις” και ενδεχομένως η μεσοπρόθεσμη στρατηγική των ισχυρών της αγοράς.

Είναι πάντως προφανέστατο, πως χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις και μέτρα – ρυθμίσεις η αγορά δεν μπορεί να ”απεγκλωβιστεί” από το αρνητικό περιβάλλον των τελευταίων εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v