Ισχυρές πιέσεις με χαμηλό τζίρο

Απουσιάζουν οι αγοραστές, καθώς λείπουν οι θετικές ειδήσεις που θα εκτόνωναν την κατάσταση. Βέβαια, σε ανάλογη τροχιά κινούνται και άλλες ”περιφερειακές” αγορές, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί άλλοθι για τη Σοφοκλέους. Στο 1 προς 10 διαμορφώνεται πλέον η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελλείψει κινήτρου και αγοραστικού ενδιαφέροντος υποχωρεί χαμηλότερα και των 2.900 μονάδων η αγορά.

Πτωτικά κινούνται στο σύνολό τους οι κλαδικοί δείκτες, με τον τραπεζικό να χάνει περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς μόνο για τη μετοχή της Εθνικής οι απώλειες προσέγγιζαν κάποια στιγμή το 3%.

Στο συγκεκριμένο τίτλο οι πωλητές εμφανίστηκαν μέχρι τα 26,34 ευρώ, αν και η μέχρι στιγμής προσφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλή.

Είναι προφανές, όμως, πως υπάρχουν πωλητές και απουσιάζουν συστηματικά οι εν δυνάμει αγοραστές.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 13:05 συναλλαγές 53,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο 65,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στον FTSE-20.

Αυτό πρακτικά δείχνει πως η τρέχουσα αποτίμηση δεν θεωρείται ακόμη ελκυστική από την πλειονότητα κυρίως των ξένων, ακόμη και εκείνων που τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα αυτήν την περίοδο σε περιφερειακές αγορές.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως ανάλογα έχουν μειωθεί δραστικά και οι μέχρι προ μηνός τακτικότατες και συχνότατες εκθέσεις ξένων οίκων για τις αγαπημένες μετοχές – επιλογές τους.

Μετά το ”φούσκωμα” ειδικότερα συγκεκριμένων τραπεζικών τίτλων, καθίσταται εμφανής η απουσία ουσιαστικών μέτρων και κινήσεων, κινήτρων ικανών να διαμορφώσουν εκ νέου κλίμα και τάση στον FTSE-20.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως σε ικανό βαθμό άμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε οι ίδιοι οι ισχυροί παίκτες της Σοφοκλέους.

Λόγω κεφαλαιοποίησης και αυξημένου βάρους της Εθνικής, θεωρούμε ενδεικτική την περίπτωση του ομίλου, καθώς τουλάχιστον μέχρι στιγμής διαψεύδονται στην πράξη οι αρχικά πιο φιλόδοξοι σχεδιασμοί της διοίκησης.

Όπως παραδέχονται στελέχη της αγοράς, ο αρχικός σχεδιασμός τουλάχιστον για θυγατρικές του ομίλου, με ενδεικτική την περίπτωση του Ηρακλή ή της Αστήρ, αλλά και της Ασφαλιστικής ή της Ακινήτων, ήταν σαφώς πιο φιλόδοξος από το μετριοπαθές στη συνέχεια αποτέλεσμα.

Διαπιστώνεται, όμως, πως ικανή μερίδα Ελλήνων διαχειριστών που φέρεται να εγκλωβίστηκε με τοποθετήσεις σε επίπεδο Γ.Δ. υψηλότερα των 3.000 μονάδων (μέχρι την κορυφή των 3.152 μονάδων), υποχρεώθηκε να ρευστοποιήσει θέσεις με υποαξία και εμφανίζονται δικαιολογημένα ακόμη πιο επιφυλακτικοί.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών επιβαρύνθηκε περαιτέρω από το αρχικό 1 προς 1,5 στο 1 προς 6, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στο ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής φαίνεται επικρατέστερο, η απουσία κινήτρων και ουσιαστικών ειδήσεων οδηγεί ακόμη χαμηλότερα το Γ.Δ., με επόμενη βάση, σύμφωνα με τους αναλυτές, προς τις 2.850 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v