Το ”μαγικό” πράσινο χαρτάκι...

Επάνω μου έχω πάντοτε για γούρι ένα δολάριo. Το έχω τοποθετήσει σε ειδική θήκη στο πορτοφόλι μου και πριν από κάθε συναλλαγή φροντίζω να αντλώ δύναμη από αυτό. Από ένα χάρτινο δολάριο! Χτες, εκεί που περπατούσα, είδα κάτω ένα ευρώ. Ένα στρογγυλό και αστραφτερό νόμισμα. Δεν έσκυψα καν να το πάρω! Κι όμως! Οι αγορές λένε ότι αυτό το κέρμα έχει μεγαλύτερη αξία από το πράσινο χαρτάκι...

Το ”μαγικό” πράσινο χαρτάκι...
Επάνω μου έχω πάντοτε για γούρι ένα δολάριο, όπως και ο Σκρουτζ Μακ Ντακ είχε πάντα καλά φυλαγμένο το τυχερό του νόμισμα. Το έχω τοποθετήσει σε ειδική θήκη στο πορτοφόλι μου και πριν από κάθε συναλλαγή φροντίζω να αντλώ δύναμη από αυτό. Από ένα χάρτινο δολάριο!

Χτες, εκεί που περπατούσα, είδα κάτω ένα ευρώ. Ένα στρογγυλό και αστραφτερό νόμισμα. Δεν έσκυψα καν να το πάρω! Κι όμως! Οι αγορές λένε ότι αυτό το κέρμα έχει μεγαλύτερη αξία από το πράσινο χαρτάκι...

Θα πέσει κι άλλο το δολάριο! Αυτό λένε όλες οι αναλύσεις και εμείς δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε κάτι διαφορετικό.

Άλλωστε, οι Eυρωπαίοι πολιτικοί κάνουν την ”πάπια” τώρα που η σχέση ευρώ – δολαρίου είναι στο 1,30, όταν πριν από δεκαέξι μήνες, κι ενώ η σχέση βρισκότανε στο 1,27, προσπαθούσαν συντονισμένα να αποτρέψουν κάθε περαιτέρω άνοδο του ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την καταστροφική για την ευρωπαϊκή oικονομία.

Ποια είναι η σωστή σχέση μεταξύ των δύο νομισμάτων; Αυτή που λέει κάθε φορά το ταμπλό! Ο φίλος μου ο Χάρης, όμως, υποστηρίζει ότι κάθε σχέση μεταξύ του 0,8 και του 1,5 είναι τέτοια που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί της. Στα άκρα, όμως, μπορεί κανείς να ρισκάρει την δυνατότητα να κερδοσκοπήσει. Τέλος πάντων!

Το θέμα μας είναι άλλο! Γιατί στο υποσυνείδητό μας το ένα δολάριο είναι πιο ισχυρό από το ένα ευρώ; Γιατί το ένα είναι χάρτινο και το άλλο όχι, είναι μία άποψη. Γιατί επί δεκαετίες ολόκληρες το δολάριο ήταν ένα πανίσχυρο νόμισμα, ενώ το ευρώ είναι κάτι καινούργιο, είναι μία άλλη άποψη.

Μία τρίτη γνώμη υποστηρίζει ότι το δολάριο αντιπροσωπεύει τις πανίσχυρες ΗΠΑ, ενώ το ευρώ μία Ευρώπη που δεν έχει ενιαία πολιτική έκφραση και η οποία αναζητά ακόμη τον δρόμο της και τον ρόλο της στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός. Τόσο για τις ισοτιμίες των νομισμάτων, όσο και για την μεγάλη άνοδο που παρουσιάζουν οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένες με την πτώση του δολαρίου.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση σε όλα αυτά και εμείς θα πρέπει να αναζητήσουμε το που οδηγεί αυτή η εξέλιξη των γεγονότων. Δεν είναι εύκολο να λύσει κανείς τον γρίφο. Όποιος, όμως, μαντεύει σωστά, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κερδίζει. Κι αυτό είναι τελικά το ζητούμενο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v