Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές ενδείξεις σε αρνητική συγκυρία

Θετικές ενδείξεις και, κυρίως, κινήσεις που στοχεύουν στην ανατροπή της αρνητικής συγκυρίας που διαμορφώθηκε στη Σοφοκλέους στο διάστημα του Απριλίου, καταγράφονται στο οικονομικο-επιχειρηματικό περιβάλλον με αρωγούς (και πάλι) τις εκθέσεις των διεθνών οίκων. Στα συν οι κυβερνητικές αποφάσεις για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων. Τα στατιστικά της εβδομάδας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός ότι η Citigroup δίνει στη δημοσιότητα τη θετική για τις ελληνικές τράπεζες έκθεσή της μόλις ένα βράδυ προτού έρθει στη Βουλή σχετική διάταξη που οριστικοποιεί τη διάθεση επιπλέον ποσοστού του ΟΠΑΠ, δεν θα πρέπει να αποτελεί... σύμπτωση.

Επιμένουμε στην έκθεση της Citigroup, αφενός μεν γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργό ξένο οίκο αυτήν την περίοδο στη χώρα μας, με δουλειές στο Χρηματιστήριο, τα Παράγωγα, τα Ομόλογα, τις αναθέσεις του Δημοσίου, αφετέρου, γιατί έχει τόσο τη δυνατότητα όσο και το Χαρτοφυλάκιο να επηρεάζει σημαντικό μέρος των ”επιθετικών διαχειριστών” που κινούνται και στη Σοφοκλέους.

Επιπρόσθετα, η Citigroup είναι ίσως ο σημαντικότερος οικονομικοτεχνικός εταίρος του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Φρονούμε, πως η κατάθεση χθες στη Βουλή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τον ΟΠΑΠ, μόλις δύο μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση τραπεζιτών - ΟΤΟΕ την Τρίτη, όπου και θα φανεί εάν οι... διαρροές για επικείμενη συμφωνία στο ασφαλιστικό των τραπεζών είναι βάσιμες, συνιστούν δύο ακόμη θετικά γεγονότα.

Ήταν κάτι περισσότερο από προφανές άλλωστε, χθες, πως συστρατεύτηκαν μετά από καιρό ξένοι και Έλληνες διαχειριστές, κυρίως τραπεζικών χαρτοφυλακίων με συντονισμένες αγορές τους σε μετοχές εταιριών και ομίλων του FTSE-20.

Αλλωστε, τα ”επιθετικά χαρτοφυλάκια” είναι αυτά που κατά κύριο λόγο οδήγησαν μέχρι και 10% χαμηλότερα το Μάρτιο.

Τα ”επιθετικά χαρτοφυλάκια” κινούνται, όπως είναι γνωστό, ταχύτατα και δίνουν λογαριασμό σε ελάχιστους.

Έχοντας αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες, που σύμφωνα με μετριότατους υπολογισμούς αποτυπώνονται στα περίπου 650-700 εκατ. ευρώ έχουν κάθε λόγο είτε να μετακομίσουν σε άλλες αγορές είτε να περιλάβουν και πάλι τις μετοχές που πωλούσαν προηγουμένως από χαμηλότερες πλέον τιμές και να τις οδηγήσουν υψηλότερα.

Έτσι και αλλιώς το πάρτι τον τελευταίο περίπου 1 χρόνο δικό τους είναι.

Ορισμένοι μάλιστα χρηματιστές, με διασυνδέσεις στο Λονδίνο και δουλειές με τους γνωστούς – άγνωστους ξένους εκλάμβαναν την έκθεση της Citigroup ως σήμα – ανακωχής, δηλαδή έναυσμα για ενδεχόμενες επανατοποθετήσεις.

Αλλωστε στο τέλος του κύματος πωλήσεων στη Σοφοκλέους η Citigroup ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως... κακώς η ελληνική αγορά συμπαρασύρθηκε με αυτές των περιφερειακών χρηματιστηρίων.

Το αν στην αγορά επιτευχθεί η προσπάθεια των εμπλεκόμενων καταρχήν να σταθεροποιηθεί και στην πορεία να αντιδράσει προς τις 2.950, θα διευκολύνει αναμφίβολα το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων της κυβέρνησης.

Το πιθανότερο είναι πως η προσπάθεια που ξεκίνησε χθες και είχε σημαντική στήριξη από ισχυρούς συμμάχους μπορεί να έχει συνέχεια.

Μη διαφεύγει άλλωστε της προσοχής μας, πως χθες οριστικοποιήθηκε η διαδικασία διάθεσης ενός επιπλέον 17% του ΟΠΑΠ, επίκειται η οριστικοποίηση ανάλογης διαδικασίας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από όπου οι ξένοι προσβλέπουν σε προμήθειες αναδοχής 5,5-6 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια.

Εάν βοηθήσει η συγκυρία και εάν η κυβέρνηση χειριστεί με σύνεση και ορθολογικά το ρόλο του Χρηματιστηρίου, μπορεί να κύψει μεγάλο μέρος από τα ζητούμενα του 1,8 δισ. ευρώ για το 2005 και να συντηρήσει το ενδιαφέρον για ένα από τα ελάχιστα ενεργά τμήματα της οικονομίας μας, που πηγαίνει κάπως καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Το συμπέρασμα είναι πως ένα καλύτερο Χρηματιστήριο μπορεί να βοηθήσει πέραν του οικονομικού επιτελείου και μία μερίδα ενεργών παραγόντων της οικονομίας.

Κατά συνέπεια προσβλέπουμε σε επιβεβαίωση της προσπάθειας και των εκτιμήσεων για καταρχήν αντίδραση της αγοράς (σε επίπεδο Γ.Δ.) προς τις 2.950 μονάδες και βλέπουμε...

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στη διάρκεια της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,86% στις 2.893 μονάδες, ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 2,08% και ο Mid 40 πτώση 2,01%. Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (2,5%).

Εξάλλου, ο Small Cap 80 κατέγραψε πτώση 1,65% και ο FTSE 140 2,05%.

Σε επίπεδο κλάδων οι τράπεζες υποχώρησαν 2,7% οι τηλεπικοινωνίες 0,12% και τα Είδη Λύσεις Πληροφορικής 5,16%. Από την πτώση ”διεσώθη” ο κλάδος του Χονδρικού Εμπορίου με κέρδη 0,73% και τα Διυλιστήρια με άνοδο 0,15%

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Βαράγκης (12,8%), Goody’s (12,1%), Κεράνης (11,1%), Δέλτα Project (9,5%), Επίλεκτος (9,1%), Μαξίμ Περτσινίδης (7,1%), ΒΙΣ (6,5%), Τεγόπουλος (6,1%), Χαλυβδόφυλλα (5,9%) και η Motor Oil (5,6%).

Oι 9 μετοχές με την υψηλότερη πτώση είναι: Kεραμεία Αλλατίνη (21,8%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (19,6%), ΑΕΓΕΚ (προνόμιο – 17,7%), Compucon (16,3%), Cyclon (14,9%), Θεμελιοδομή (14,8%), Info Quest (14,5%), Χατζηιωάννου (14,4%), Τρία Άλφα (13,2%).

----Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Νευρικότητα αναµένουµε κατά την διάρκεια της επόµενης εβδοµάδας στην αγορά και δεν αποκλείουµε τη διολίσθηση σε χαµηλότερα επίπεδα τιµών, δεδοµένου ότι δεν υπάρχουν επιχειρηµατικά νέα ικανά να ενθαρρύνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ενώ σε µακροοικονοµικά επίπεδο η άνοδος των τιµών πετρελαίου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις διεθνείς αγορές” επισημαίνουν στο εβδομαδιαίο τους report οι χρηματιστηριακοί αναλυτές της Εμπορικής Τράπεζας.

Κατά τη γνώµη µας, προσθέτουν, συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης δεν πιστεύουµε ότι θα είναι εύκολο να διατηρηθεί.

Από την πλευρά της η Omega Bank στην εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση επισημαίνει πως στην ”προηγούµενη ανάλυση είχαµε επισηµάνει την προσοχή στην κίνηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση µε τη πορεία των συναλλαγών, ενώ είχαµε ορίσει ως σηµαντικό οριζόντιο επίπεδο στήριξης τις 2.840 µονάδες. Κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας που πέρασε, η διατήρηση της παραπάνω περιοχής συγκράτησε τη βραχυπρόθεσµη καθοδική πορεία των τιµών”.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι αναλυτές της Omega Bank, η αξία συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων δεν δίνει σαφή εικόνα για τις προθέσεις τις αγοράς, ενώ ο περιορισµένος όγκος συναλλαγών ενδέχεται να δηµιουργήσει µια συσσώρευση των τιµών στα τρέχοντα επίπεδα.

Για τη νέα χρηµατιστηριακή εβδοµάδα θα πρέπει να µελετηθεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση µε την πορεία των συναλλαγών, ενώ η κατασκευή σχηµατισµού βάσης τιµών στα τρέχοντα επίπεδα σε συνδυασµό µε τη διατήρηση των τιµών πάνω από την περιοχή των 2.880 µονάδων, θα αποτελέσει αγοραστικό σήµα για τους επενδυτές µε βραχυπρόθεσµη επενδυτική στρατηγική.

Τέλος, ως ένδειξη ενίσχυσης των θέσεων θα αποτελέσει η αποφασιστική διάσπαση της πρώτης αντίστασης στην περιοχή των 2.950 µονάδων µε ισχυρό όγκο συναλλαγών, καθώς θα επιβεβαιώσει την έναρξη ενός νέου βραχυπρόθεσµου ανοδικού κύκλου που θα οδηγήσει τις τιµές πάνω από την περιοχή των 3.000 µονάδων, καταλήγει το report της Omega Bank.

Από την πλευρά του ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι τεχνικά δεν υπάρχουν ακόμα οι ενδείξεις ολοκλήρωσης της πτωτικής διόρθωσης καθώς κανείς εκ των τεχνικών δεικτών δεν έχει δώσει σήμα εισόδου στην αγορά.

Η περιοχή των 2.830 μονάδων, όπως προσθέτει, λειτουργεί ακόμα ως η ζώνη απορρόφησης της προσφοράς ενώ αντίθετα η προσέγγιση των 2.950 μονάδων αποτελεί το κομβικό σημείο μεταστροφής ή μη της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη κίνηση της αγοράς καθώς οι καταλύτες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της αγοράς υπάρχουν, οι ξένες αγορές διατηρούν την επαφή με τα υψηλά τους ενώ διαφαίνονται πλέον και τα πρώτα αποφασιστικά βήματα γραφής όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, καταλήγει ο Μάνος Χατζηδάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v