Citigroup: Επιχειρήματα υπέρ ελληνικών τραπεζών

Επιχειρήματα υπέρ της ”αυξανόμενης ελκυστικότητας” των ελληνικών τραπεζών διατυπώνει η Citigroup σε σχετική της έκθεση, όπου εκφράζει την προτίμησή της για την Alpha Bank και αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank. Τι λέει για το ”ξεπούλημα” του Μαρτίου. Οι συστάσεις.

Citigroup: Επιχειρήματα υπέρ ελληνικών τραπεζών
Στο φαινόμενο του ”ξεπουλήματος του Μαρτίου στις αναδυόμενες αγορές” ενεπλάκησαν οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η Citigroup σε ανάλυσή της (31/3/2005)για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών ιδρυμάτων ή τις ευκαιρίες και το ρίσκο που ενέχει η επένδυση σε αυτά.

Ο οίκος στην έκθεσή του με τίτλο ”Λανθασμένες Ενδείξεις” διατηρεί τις συστάσεις του για τις πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες (”buy” για Εθνική, Alpha, Eurobank, ”hold” για Πειραιώς και ”sell” για Εμπορική). Ακόμα, προχωρά σε αύξηση της τιμής στόχου για τη Eurobank στα 27 από 24,1 ευρώ.

Οι αμετάβλητες τιμές στόχοι για τις Alpha και Εθνική είναι στα 32 ευρώ, για την Εμπορική στα 19,5 ευρώ και για την Πειραιώς στα 14,80 ευρώ.

Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει την Alpha Bank κορυφαία επιλογή του, ενώ προσθέτει ότι τώρα διαπραγματεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα με τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, κάτι που αποτελεί ”σοβαρή ανωμαλία αποτίμησης”. Ταυτόχρονα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας έχει υπολογίσιμα περιθώρια ανόδου.

Η Citigroup θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κατά το μήνα Μάρτιο ”μολύνθηκαν” από το κύμα ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκε σε αναδυόμενες αγορές και επλήγησαν από το ότι οι επενδυτές αποστασιοποιήθηκαν από επενδύσεις που εμφανίζουν μεγαλύτερο ρίσκο. Παράλληλα εντοπίζει τις βασικές διαφορές που εμφανίζει η δραστηριοποίηση μιας τράπεζας σε μια οικονομία όπως η ελληνική, έναντι της δραστηριοποίησης σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η τουρκική.

Η επένδυση σε ελληνικές τράπεζες δεν περιέχει το ισοτιμιακό ρίσκο και την επικινδυνότητα του νομισματικού περιβάλλοντος, που ρυθμίζει και το ύψος των επιτοκίων, υπογραμμίζει ο ξένος οίκος.

Όπως επισημαίνει η Citigroup σε άλλο σημείο της έκθεσης, οι επενδυτές έχουν λόγο να προτιμούν τις ελληνικές τράπεζες έναντι ακόμη και άλλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων που λειτουργούν σε περιβάλλον αντίστοιχο με το ελληνικό, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.



Τα ελληνικά ιδρύματα, τονίζει η Citigroup διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο ή με discount έναντι των ισπανικών τραπεζών, ενώ δεδομένων των καλύτερων εσόδων και της βελτιωμένης παραγωγής κεφαλαίου που τις χαρακτηρίζει, είναι όλο και περισσότερο ελκυστικές.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας κατά την περασμένη δεκαετία αποτελεί τον ”εφιάλτη” όσων επενδύουν σε τραπεζικές μετοχές, παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο, προσθέτουν, μια παρόμοια αρνητική εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρείται μονόδρομος, καθώς υπάρχει και το παράδειγμα της Ισπανίας όπου αν και οι συνθήκες ήταν παρόμοιες, δεν υπήρξε η ίδια δραματική συνέχεια.

Για όσους θεωρούν ότι στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να επαναληφθεί η ”κατάρρευση” των πορτογαλικών ιδρυμάτων, η Citigroup προβάλει ”το επιχείρημα των Βαλκανίων”. Αν και οι δύο οικονομίες (ελληνική και πορτογαλική) έχουν κοινά σημεία, όπως είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα οι ελληνικές τράπεζες έχουν το προνόμιο της μελλοντικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, λέει η Citigroup.

Ειδικότερα για το θέμα αυτό, σε άλλο σημείο της έκθεσης, τονίζει ότι η θετική της άποψη για τις πέντε ”μεγάλες” τράπεζες της Ελλάδας ενισχύθηκε περαιτέρω από τις επισκέψεις στελεχών της στην Αθήνα, τη Σόφια και το Βουκουρέστι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v