Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Ανοιξε ο δρόμος για νέο placement (update)

Τον Ιούνιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα λάβει χώρα η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ, καθώς η κυβέρνηση βρήκε την λύση ώστε να προχωρήσει σε νέα μετοχοποίηση, χωρίς να απωλέσει το management. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαδικασίες προετοιμασίας του placement. Οι πρώτες αποφάσεις στην επικείμενη συνάντηση Αλογοσκούφη με την ηγεσία του οργανισμού.

ΟΠΑΠ: Ανοιξε ο δρόμος για νέο placement (update)
των Έλενα Λάσκαρη, Νίκου Χίου

Τον Ιούνιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα λάβει χώρα η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ, καθώς η κυβέρνηση βρήκε την λύση ώστε να προχωρήσει σε νέα μετοχοποίηση, χωρίς να απωλέσει το management, ενώ ξεκινούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, με τροπολογία που υπέβαλε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ανοίγει καταρχήν ο δρόμος για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ έως και στο 34%.

Το Δημόσιο διατηρεί τη δυνατότητα διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού όσο διαρκεί η σύμβαση αποκλειστικότητας (μονοπώλιο) η οποία θα διαρκέσει έως το 2020.

Οι διαδικασίες για τη διάθεση του νέου πακέτου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ήτοι από τη Δευτέρα, ενώ οι πρώτες λεπτομέρειες θα σκιαγραφηθούν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, Σωτήρη Κωστάκο και Βασίλειο Νειάδα.

Στη συνέχεια θα υπάρξει απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, η επιλογή των αναδόχων, οι όροι της δημόσιας προσφοράς και βεβαίως η επιλογή του χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εγγραφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου, καθώς η ετήσια γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει και τη διανομή του μερίσματος, προγραμματίζεται να διεξαχθεί στα τέλη Μαίου.

Οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν με νόημα ότι σε περίπτωση που οι δημόσιες εγγραφές πραγματοποιηθούν νωρίτερα από τα τέλη Μαίου τότε το Δημόσιο θα απωλέσει τα μερίσματα της χρήσης του 2004, που υπολογίζονται σε 152 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51,15% των μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ, στο μετοχολόγιο ”φιγουράρει” με 5% και η Fidelity.

”Παρά το γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό σε συνθήκες χρηματιστηριακής διασποράς, η κατοχή ισχυρού μειοψηφικού πακέτου και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση της καταστατικής μειοψηφίας του 34% αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για την άσκηση του ουσιαστικού ελέγχου μιας εταιρείας, το Ελληνικό Δημόσιο θέλοντας να θωρακίσει επιπλέον τόσο τους μετόχους του Οργανισμού όσο και τους πολίτες που εμπιστεύονται την εταιρεία, αποφάσισε να κατοχυρώσει νομοθετικά το δικαίωμα διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση αποκλειστικότητας και οι τυχόν ανανεώσεις αυτής”, αναφέρεται στην αιτιλογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία το ”Δημόσιο διορίζει το ήμισυ πλέον ενός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Α.Π. για το χρονικό διάστημα παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των παιχνιδιών που προβλέπονται στην από 15.12.2000 σύμβαση αποκλειστικότητας που έχει συναφθεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ.

Τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση των μετόχων του, κατά τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών, όπως ισχύει, αναφέρει η τροπολογία.

Ωστόσο, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της ενδεχόμενης απώλειας του μονοπωλιακού χαρακτήρα ΟΠΑΠ, ύστερα και από επιστολή του Χρηματιστηρίου προς την εταιρία.

Απαντά σχετικά η διοίκηση του ΟΠΑΠ:

1. ”Η δραστηριοποίηση της εταιρίας μας στην αγορά τυχερών παιχνιδιών διέπεται από την 20ετή Αδεια Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης που έχει συναφθεί το 2000 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ σύμφωνα με την από 15-12-2000 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ σε εφαρμογή του άρθρου 27 του Νόμου 2843/2000 με την προσθήκη ότι διατηρεί επίσης το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης (right of first refusal) για κάθε νέο παιχνίδι καθώς και το δικαίωμα της ανανέωσης της σύμβασης και μετά το πέρας της ισχύος της υφιστάμενης σύμβασης.

2. Σε σχέση με το υποβληθέν σχέδιο σύμβασης μεταξύ της ΟΠΑΠ και της θυγατρικής αυτής ΟΠΑΠ Υπηρεσιών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας σε εφαρμογή του Νόμου 3060/2002 και την εκδοθείσα πράξη του Ζ’ κλιμακίου αυτού, θεωρούμε ότι δεν έχει καμία επίπτωση στο ανωτέρω υφιστάμενο αποκλειστικό δικαίωμα όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 27 του Ν 2843/2000 και στην από 15.12.2000 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ και για τον πρόσθετο λόγο, ότι το κλιμάκιο με την πράξη του αυτή απεφάνθη για την συγκεκριμένη ειδική σύμβαση παροχής υπηρεσιών στα πλαίσια της εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας. Τέλος εκτιμούμε πως τα προαναφερθέντα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αλήθειας, και θέτουμε εαυτούς στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις ή ερωτήματα.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v