Γιατί πρέπει να είμαστε καχύποπτοι!

Πήγα προχθές στο παλαιοπωλείο να αγοράσω ένα τραπεζάκι. Βρήκα ένα που μου άρεσε, αλλά η επιφάνειά του ήταν καλυμμένη με ένα μεγάλο κέντημα. Ως πονηρός και καχύποπτος Έλληνας ζήτησα από τον παλαιοπώλη να αποκαλύψει την επιφάνεια. ”Δεν τα κάνουν αυτά οι Εγγλέζοι”, ψέλλισε ο παλαιοπώλης. Έπειτα από λίγο αποδείχτηκε περίτρανα η αλήθεια: Μαζί με το τραπεζάκι αγόρασα στην ίδια τιμή και ένα εξαιρετικό λευκό κέντημα!

Γιατί πρέπει να είμαστε καχύποπτοι!
Πήγα προχθές στο παλαιοπωλείο να αγοράσω ένα τραπεζάκι. Βρήκα ένα που μου άρεσε, αλλά η επιφάνειά του ήταν καλυμμένη με ένα μεγάλο κέντημα. Ως πονηρός και καχύποπτος Έλληνας ζήτησα από τον παλαιοπώλη να αποκαλύψει την επιφάνεια, φοβούμενος ότι το λευκό κέντημα έκρυβε κάποιο σημαντικό ελάττωμα.

”Δεν τα κάνουν αυτά οι Εγγλέζοι”, ψέλλισε ο παλαιοπώλης. Έπειτα από λίγο αποδείχτηκε περίτρανα η αλήθεια: Μαζί με το τραπεζάκι αγόρασα στην ίδια τιμή και ένα εξαιρετικό λευκό κέντημα!

Είμαστε υπερβολικά καχύποπτοι. Πίσω από κάθε τι βλέπουμε και μία συνωμοσία. Μία ύπουλη προσπάθεια όλων των άλλων να μας κλέψουν, να μας διαβάλλουν, να μας ζημιώσουν με οιονδήποτε τρόπο.

Το κουβαλάμε, άραγε, στο DNA μας; Είναι ένα από τα μυστήρια της φυλής; Υπάρχουν πράγματι τέτοιες υπερβατικές εξηγήσεις, όπως και κάποιες άλλες που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες προέρχονται από εξωγήινους.

Η αλήθεια μοιάζει, ωστόσο, να είναι πιο πεζή και πιο κοντά μας από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Οι συνθήκες είναι εκείνες που μας έχουν κάνουν έτσι.

Στην πορεία της ιστορίας ανακαλύψαμε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Έτσι επιβιώσαμε...

Και πώς να μην είναι κανείς καχύποπτος; Πάρτε για παράδειγμα την τελευταία υπόθεση με τα γιαούρτια της ΦΑΓΕ. Όταν ο Έλληνας καταναλωτής ακούει ότι η εταιρία απέσυρε άμεσα τα χαλασμένα προϊόντα της από όλες τις αγορές του κόσμου και τα άφησε στα ράφια μόνο της ελληνικής αγοράς, τότε εξοργίζεται.

Όταν αμέσως μετά το σκάνδαλο της ΦΑΓΕ ξεσπάει το ”σκάνδαλο του μελιού”, το οποίο και ήταν γνωστό εδώ και καιρό, φυσικό είναι να αρχίσουμε να πονηρευόμαστε. Για ποιον λόγο βγήκε το ”παλιό” νέο με το μέλι τη συγκεκριμένη στιγμή;

Στη Σοφοκλέους τώρα. Η Έμφασις και η Ηπειρωτική έβγαζαν κέρδη! Κι όμως, συνέβη ό,τι συνέβη! Γιατί θα πρέπει, λοιπόν, να εμπιστευόμαστε τη στήλη του ισολογισμού ”κέρδη και ζημίες”; Γιατί θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τις ανακοινώσεις των εταιριών;

Βγάζουν οι ξένοι super εκθέσεις για τη Σοφοκλέους. Όταν θυμόμαστε τι έλεγαν τον Μάρτιο του 2003, τότε πονηρευόμαστε και γινόμαστε επιφυλακτικοί.

Μα οι ξένοι δεν κάνουν τέτοια πράγματα, υποστηρίζει ο παλαιοπώλης. Δεν πάει να λέει; Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά! Θα σηκώνουμε κάθε φορά το πετσετάκι για να δούμε αν μας κρύβουν κάτι ή όχι. Κι ας μας λένε όπως θέλουν!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v