Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κρίσιμες” οι 2.950 μονάδες

Η χθεσινή ασυμφωνία στο Ασφαλιστικό των τραπεζών ”ανοίγει διάπλατα” την κατά περίπτωση επίλυση του προβλήματος, επισπεύδει δε τις διαδικασίες στην Εμπορική. Ζητούμενο για το Δείκτη η σταθεροποίηση πέριξ των 2.950 μονάδων, η απορρόφηση αρχικά της όποιας προσφοράς σε μετοχές του FTSE-20, ενώ αρωγός στην προσπάθεια στήριξης παραμένει ο ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κυρίως ζητούμενο για σήμερα είναι η διακράτηση των 2.950 μονάδων, σε επίπεδο Γ.Δ.

Και αυτό γιατί ικανό μέρος των χθεσινών συναλλαγών σε τραπεζικές μετοχές πραγματοποιήθηκε με την προσδοκία πως θα υπήρχε άμεσα συγκεκριμένη ανακοίνωση για το ασφαλιστικό ζήτημα.

Βέβαια, οι γνώστες του παρασκηνίου ήξεραν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι συνολική επίλυση του προβλήματος δεν υφίσταται και ότι αυτό που προέχει είναι η επίσπευση των διαδικασιών στην περίπτωση της Εμπορικής.

Το μεγαλύτερο μέρος των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν χθες στις 5 ισχυρότερες τραπεζικές μετοχές έγινε ακριβώς με αυτή την προοπτική και δευτερευόντως για να... απορροφηθεί το ενδεχόμενο τεχνητών πιέσεων λόγω της αποκοπής μερισμάτων αρχικά από τη Eurobank και εν συνεχεία από την Πειραιώς.

Βασικός αρωγός στην προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς προβάλλει τις τελευταίες ημέρες ο ΟΤΕ (κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να αναφέρεται από κοινού με τη θυγατρική του), με το ενδιαφέρον των ξένων να επιβεβαιώνεται και από την τελευταία έκθεση της Leman Brothers (βλ. σχετικό θέμα), όπου διατηρείται η τιμή-στόχος στα 15 ευρώ.

Από το χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης θα επιμείνουμε σε εκείνες τις λίγες μετοχές που περισσότερο για θεμελιώδεις λόγους και λιγότερο για τεχνικούς εμφανίζουν αύξηση συναλλαγών και υπεραπόδοση έναντι του Γ.Δ.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων δύο συνεδριάσεων εκτιμάται πως οι ξένοι παραμένουν ακόμη εκτός αγοράς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων και μικρών θέσεων, όπου είτε ενισχύουν τη συμμετοχή τους (με ενδεικτικότερη την Motor Oil) είτε επανατοποθετούνται (όπως για παράδειγμα συμβαίνει με δύο ξένα χαρτοφυλάκια στην περίπτωση των ΟΤΕ-Cosmote και Coca Cola-3E).

Από τεχνικής πλευράς οι αναλυτές θεωρούν κρίσιμο το αρχικό 15λεπτο -20λεπτο της συνεδρίασης, όπου και θα πρέπει να απορροφηθεί χωρίς σημαντική πίεση η προσφορά ανοιχτών θέσεων σε μετοχές του FTSE-20, που προεξόφλησαν χθες τις όποιες εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v