Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή τραπεζική ανάκαμψη στο ΧΑ

Ανοδική συνεδρίαση τεχνικού καθαρά χαρακτήρα με αρωγό τις τράπεζες (2,43%) και λοιπά blue chips, που μπορεί να έχει συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη. Κέρδη υψηλότερα του 3% για ΕΛΤΕΧ, Εθνική και Alpha Bank, ενώ ξεκινά από αύριο η αποκοπή μερισμάτων σε δεικτοβαρείς τίτλους. Οι απόψεις των αναλυτών. Τα πακέτα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση τεχνικού καθαρά χαρακτήρα, που μπορεί να έχει συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη έστω και αν αυτός παρουσίασε σχετική νευρικότητα μετά τις 15.15 και υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας.

Όμως η Σοφοκλέους για πολλοστή φορά επιβεβαίωσε ότι ανεβαίνει με λίγες μετοχές και πέφτει με όλες (εκτός αν οι εταιρείες που θεωρούνται άξιες λόγου δεν είναι περισσότερες από το 1/7 του συνόλου των εισηγμένων), ενώ ασφαλώς και αξίζει υποσημείωσης ότι από αύριο αρχίζει η αποκοπή μερισμάτων στους Δεικτοβαρείς τίτλους (Eurobank και Τρ. Πειραιώς) και βέβαια οι όποιες ”αναταράξεις” από τις αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της Ipirotiki θα εκτονωθούν στις συνεδριάσεις Τετάρτης –Πέμπτης.

Τεχνικά η εικόνα δείχνει καλή, όμως ελάχιστοι από τους αναλυτές παίρνουν το ρίσκο να υποστηρίξουν ότι η Αγορά δίνει σήμα εισόδου και όλοι ακολουθούν το ”wait and see”.

Συμπερασματικά δεν μπορούν να αποκλειστούν οι συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας, όσο τουλάχιστον δεν υπάρχει είδηση που θα δώσει σαφή κατεύθυνση, όπως δείχνει περίπου βέβαιο πώς το τέλος κάθε διόρθωσης θα βρίσκει μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση χαμηλότερα από την προηγούμενη πτωτική κίνηση.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που ουσιαστικά διαμόρφωσε κλίμα και διαθέσεις, με αρνητικό πρόσημο μόνο η Cosmote και αμετάβλητος ο Γερμανός.

Αντίθετα με κέρδη που ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι Ελ. Τεχνοδομική, Εθνική και Alpha Bank, αξιοσημείωτα τα κέρδη των Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΗΥΑΤΤ, Ιντρακόμ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Folli Follie και Eurobank (υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό), συνεχίζουν σε παράλληλη ανοδική κίνηση Ελ. Πετρέλαια και Motor oil και θετική μεταβολή για ΚΑΕ, Εμπορική και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης με συνεχώς θετικό πρόσημο και επιθετική κίνηση έφθασε μέχρι το υψηλό των 2970,9 μονάδων για να υποχωρήσει σχετικά προς το τέλος και να κλείσει στις 2961,66 μονάδες με κέρδη 1,77%, ο τζίρος σαφώς ανεβασμένος ξεπέρασε τα 190 εκ. από τα οποία τα 19,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ το +2,43% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει εμφανώς τους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης.

Ασφαλώς και τέτοια συνεδρίαση θα μπορούσε να έχει καλύτερη τελική εικόνα, με 171 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών (στους πρωταγωνιστές των ημερήσιων κερδών πλην της προνομιούχου μετοχή της Δέλτα Συμμετοχών, κυρίως τίτλοι που πιέστηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις και χαρακτηρίζονται για την έντονη μεταβλητότητα), ενώ για 20 μετοχές τα κέρδη κυμάνθηκαν από 5-20%.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 500.000 της Cosmote στα 14 ευρώ, ένα πακέτο 75.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 20,49 ευρώ και ένα πακέτο 55.050 τεμάχια της Γερμανός στα 24,02 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 150.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 14,31 ευρώ, δύο πακέτα των 50.000 και 37.550 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 22,96 ευρώ και ένα πακέτο 690 τεμάχια της Eurobank στα 24,98 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 20.000 τεμάχια της LogicDIS στα 0,33 ευρώ και τρία πακέτα των 50.000 τεμαχίων έκαστο της Εθνικής στα 27,70 ευρώ, το ένα εξ αυτών μετά τη συνεδρίαση μαζί με ένα πακέτο 62.450 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 22,95 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v