Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Οι αναλυτές για την απορρόφηση της ΕΛΕΧΑ

Υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή, χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης, αλλά και μειωμένες μειοψηφίες εκτιμούν οι αναλυτές πως είναι μερικά από τα οφέλη που θα προκύψουν για την Τράπεζα Πειραιώς από την απορρόφηση της ΕΛΕΧΑ. Τι λένε Π&Κ, Eurocorp, Alpha Finance, Εγνατία Finance, Emporiki, Proton, Εθνική, Marfin και Eurobank Sec.

Πειραιώς: Οι αναλυτές για την απορρόφηση της ΕΛΕΧΑ
Θετική χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς για την απορρόφηση της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής προβλέπει 1 μετοχή της απορροφώσας Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 4,82 μετοχές της απορροφώμενης ΕΛΕΧΑ.

Η Μarfin Analysis υπολογίζει ότι η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου 16% για τη μετοχή της ΕΛΕΧΑ ή πτώσης 14% για τη μετοχή της Πειραιώς.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η μητρική κατέχει το 48,1% της ΕΛΕΧΑ, ενώ εκτιμά πως η κίνηση της Πειραιώς θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μειοψηφιών για τον όμιλο.

Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η απορρόφηση της επενδυτικής θα ενδυναμώσει τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (τοποθετούνται στα 0,92 - 0,97 ευρώ για το 2005), λόγω των μειωμένων δικαιωμάτων μειοψηφίας, ενώ παράλληλα επισημαίνει και τα οφέλη που θα προκύψουν από τον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως η εν λόγω κίνηση θα βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς να επικεντρωθεί στις βασικές του δραστηριότητες.

Στον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης αναφέρεται και η Alpha Finance, η οποία παράλληλα σημειώνει πως η απορρόφηση της ΕΛΕΧΑ θα περιορίσει την έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς στα ευμετάβλητα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Proton Securities, που επισημαίνει πως τα οφέλη από τον συντελεστή φορολόγησης θα είναι της τάξης του 5% για το 2005 και για το 2006.

Σε αυτό το πλαίσιο η Εθνική ΑΧΕ σημειώνει πως σε συνέχεια της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης οι θετικές επιδράσεις στα κέρδη ανά μετοχή θα είναι της τάξης του 6% για το 2005 (στα 0,97 ευρώ) και της τάξης του 2% για το 2006 (στα 1,28 ευρώ).

Η Emporiki σημειώνει πως η επίπτωση από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή οδηγεί σε αύξηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη της τράπεζας κατά 11% και κατά 3% για τις χρήσεις 2005 και 2006 αντίστοιχα.

Η Eurocorp, από την πλευρά της, εκτιμά πως η απορρόφηση αποτελεί μια θετική κίνηση, καθώς αφενός θα μειώσει το ποσοστό φορολόγησης κατά περίπου 2% και αφετέρου θα μειώσει και τα δικαιώματα μειοψηφίας.

Θετική χαρακτηρίζει την απορρόφηση της ΕΛΕΧΑ και η Marfin Analysis, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης.

Σύμφωνα με την Εγνατία Finance, η απορρόφηση της ΕΛΕΧΑ θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς κατά 8,3%. Επιπλέον η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η όλη κίνηση θα ενδυναμώσει τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας, λόγω της μείωσης των δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Η Eurobank Sec αναφέρει πως η απορρόφηση θα προσθέσει περίπου 230 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και θα μειώσει σημαντικά τα δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία όσον αφορά στην ΕΛΕΧΑ διαμορφώθηκαν το 2004 στα 30 εκατ. ευρώ, που σε ποσοστό αντιστοιχεί στο 21% των ενοποιημένων καθαρών κερδών.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurobank Sec, τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα ανέλθουν στα 0,92 ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v