Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καραμπινάτη” χειραγώγηση

Το μονομέτοχο margin είναι πηγή μεγάλης κερδοσκοπίας! Διότι πάει ο βασικός μέτοχος σε πέντε τράπεζες και παίρνει δάνεια σε διάφορα ονόματα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Μετοχές έχει, λεφτά για να παίξει τη μετοχή του λείπουν! Αν το 1999 η πληγή ήταν τα λόμπι, το 2004 ήταν τα μονομέτοχα margin...

”Καραμπινάτη” χειραγώγηση
Το μονομέτοχο margin είναι πηγή μεγάλης κερδοσκοπίας! Διότι πάει ο βασικός μέτοχος σε πέντε τράπεζες και παίρνει δάνεια σε διάφορα ονόματα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετοχές έχει, λεφτά για να παίξει τη μετοχή του λείπουν! Αν το 1999 η πληγή ήταν τα λόμπι, το 2004 ήταν τα μονομέτοχα margin...

Οι χρηματιστηριακές αρχές το αντιλήφθηκαν γρήγορα και έκαναν ενέργειες για να μαζέψουν την κατάσταση. Τη σχετική είδηση είχε μάλιστα δημοσιεύσει πρώτο το euro2day.gr.

Αμέσως, όμως, έπεσαν πάνω τους διάφοροι και τους ζήτησαν να μην... καταστρέψουν την αγορά. Το ίδιο ακριβώς σενάριο ”παίζει” κάθε φορά που κάτι πάει να γίνει. Όλα γίνονται για το καλό μας...

Για κάποιους ”αγορά” είναι αποκλειστικά και μόνο η δική τους τσέπη. Οι προμήθειες, η προοπτική να κάνουν ”deals”. Πολύ καλά κάνουν και το βλέπουν έτσι.

Πολύ καλά θα κάνουν όμως και οι Αρχές να συνεχίσουν να βάζουν τάξη σε αυτό το χάος. Το παίγνιο σε μία μετοχή με τη χρησιμοποίηση του margin καταστρατηγεί την έννοια του margin ως επενδυτικού εργαλείου και το καθιστά εργαλείο χειραγώγησης.

Ας ρωτήσουν και μία φορά για ποιον λόγο γκρεμίζονται οι τιμές κάποιων μετοχών και ας ψάξουν το θέμα. Μπορεί και να βγάλουν ”λαβράκια”. Είναι κρίμα να περιορίζουν το θεματολόγιό τους μόνο στην άνοδο των μετοχών.

Όπως και να έχει, το ”ανέκδοτο” αυτό με το margin θα πρέπει να τελειώσει. Εδώ και τώρα. Όπως τελείωσε το άλλο ”ανέκδοτο” με τα πιστωτικά υπόλοιπα των πελατών και πιο πριν εκείνο με το T+29.

Ο δρόμος της κάθαρσης είναι ακόμη πολύς και η όποια προσπάθεια θα είναι επώδυνη. Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε...

Θανάσης Μαυρίδης

thmavridis@euro2day.gr

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v