Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ζεσταίνει” ο καιρός...

Σαφώς ζωντανότερη η αγορά, προσφέρει και πάλι αφορμές και για βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Συνεδρίαση-”κλειδί”, λόγω αποκοπής του μερίσματος της Πειραιώς, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ”κάλυψη” των 40 λεπτών. Ενδιαφέρουσες κινήσεις στους κλάδους πετρελαίου, τσιμέντων, κατασκευών, ακτοπλοΐας, αλλά και στην υγιή ”περιφέρεια”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ενδεχόμενο υπέρβασης και ”κλεισίματος” πάνω από τις 3.000 μονάδες είναι πιθανό.

Όμως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει σήμερα... δυστοκία από πλευράς ξένων, το πιθανότερο είναι πως θα διαφυλάξουν τις θέσεις τους.

Εννοείται ότι αυτή την περίοδο οι συγκεκριμένοι ισχυροί παίκτες είναι και θα παραμείνουν αγοραστές στις μετοχές-επιλογές τους.

Η ανοδική κίνηση ενισχύεται και από το γεγονός πως αρχές τριμήνου συνηθίζεται να επανατοποθετούνται κεφάλαια, πόσο μάλλον σε φθηνότερα επίπεδα, μετά τη σημαντική διόρθωση του Μαρτίου.

Άλλωστε όπως ανοίγει πλέον η κυβέρνηση τα χαρτιά της, ξεκινούν και οι δουλειές, αναθέσεις, μετοχοποιήσεις, τα placement, κάτι που καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους και ορισμένους Έλληνες διαχειριστές.

Αποκοπή μερίσματος σήμερα για την Τράπεζα Πειραιώς και η αγορά προεξοφλεί την ”κάλυψη” των 40 λεπτών και ενδεχομένως την υπεραντίδραση από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Άλλωστε φαίνεται πως οι δηλώσεις του προέδρου του oμίλου Μ. Σάλλα για συγχωνεύσεις των κλάδων ανοίγουν την ”όρεξη” και -βραχυπρόθεσμα- εκείνων που τοποθετούνται παράλληλα σε Αττικής και Εμπορική.

Ενδιαφέρον -βραχυπρόθεσμα- παρουσιάζει και η συμπεριφορά κυρίως του ΟΤΕ και δευτερευόντως της Cosmote, μετά τις αλλεπάλληλες εκτιμήσεις ξένων οίκων για τη σχέση των δύο oμίλων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΟΤΕ απέχει κάτι λιγότερο από το 5% για την απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του.

Θα επιμείνουμε στον ακτοπλοϊκό κλάδο, όπου οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Eύλογα δικαιολογείται η αντίδραση των Ελληνικής Τεχνοδομικής και Άκτωρ μετά την εξασφάλιση των πιστοποιητικών διαφάνειας, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το ”μάζεμα” που επιχειρείται στην προνομιούχο μετοχή της Τιτάν.

Απαρατήρητη δεν περνά ούτε και η εσπευσμένη εισροή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στη μετοχή της Φοίνιξ, με την προσδοκία πως το υποχρεωτικό placement θα πραγματοποιηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έχει αρχίσει να παρουσιάζει και πάλι ενδιαφέρον, η μεταβλητότητα μετοχών του FTSE-20 ελκύει ορισμένα hedge funds, ενώ η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει και ωφελημένους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Motor Oil και δευτερευόντως των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η υπογραφή κατασκευής και του εθνικής στρατηγικής σημασίας έργου για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολις κρατά τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας στο προσκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v