Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Στη συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου, στην καταναλωτική ζήτηση τον Ιανουάριο, στις προβλέψεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για την ελληνική τραπεζική αγορά, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Στη συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου, στην καταναλωτική ζήτηση τον Ιανουάριο, στις προβλέψεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για την ελληνική τραπεζική αγορά, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Παρασκευής.

Αλογοσκούφης: Θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης προχθές το βράδυ στη Βουλή σύμφωνα με Το Βήμα, που επισημαίνει πως Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, κατάργηση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ενδεχομένως και το κλείσιμο της Ολυμπιακής, αν αποτύχει η τρίτη προσπάθεια πώλησής της, τίθενται επί τάπητος.

Αγωγός: Στη διεθνή αγορά πετρελαίου εισέρχεται η Ελλάδα με την ιστορική συμφωνία των κυβερνήσεων Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολις, τονίζει η Καθημερινή.

Οικονομία: Μικρή αύξηση του τζίρου στα καταστήματα λιανικού εμπορίου κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία για τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο οι μετρήσεις της στον δείκτη τιμών παραγωγού δείχνουν μεγάλη αύξηση, της τάξης του 4,1%, που δυνητικά ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, επισημαίνει η Καθημερινή.

Ανησυχητικά μηνύματα για την αγορά αποτελεί η μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκε η καθοδική πορεία που εμφάνιζαν οι λιανικές πωλήσεις στους τελευταίους μήνες του 2004, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Σοφοκλέους: Στην ”σκοτεινή πλευρά της Σοφοκλέους” αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, η οποία επισημαίνει πως η τραγική κατάληξη του Δημήτρη Θάνου και του Χαρίλαου Μανιώτη μας παραπέμπει σε μέρες του 1929 στην Αμερική, όταν η χρηματιστηριακή κρίση έσπρωχνε τον κόσμο να πέφτει από τα παράθυρα, συμπληρώνοντας πως για πρώτη φορά αποδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι η σκοτεινή πλευρά της Σοφοκλέους έχει καταλάβει ζωτικό χώρο και απειλεί ευθέως κάθε υγιές κομμάτι της”.

Εφοπλιστές: Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου αποτελεί την ”αχίλλειο πτέρνα” της ελληνικής ναυτιλίας, υποστήριξαν τα διοικητικά συμβούλια της Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που συνεδρίασαν στο Λονδίνο, αναφέρει η Καθημερινή.

Τράπεζες: Έρχονται συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα αναφέρεται και στις επισημάνσεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της τράπεζας.

Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου: Ο κίνδυνος να στερηθεί η Σοφοκλέους κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ είναι ορατός, αφού η μία μετά την άλλη από τις Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ”αποσύρονται” είτε μέσω απορρόφησης από τις μητρικές τράπεζες είτε μετατρέπονται σε Αμοιβαία Κεφάλαια είτε διαλύονται για να μοιραστούν οι μέτοχοι τη διαφορά του discount, τα κέρδη και την εσωτερική αξία της μετοχής, τονίζει το Κέρδος.

Φυσικό Αέριο: Ανοίγει η αγορά του φυσικού αερίου για τους ιδιώτες αναφέρει η Ημερησία, που σημειώνει πως από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να κατασκευάζουν αγωγούς και να προμηθεύουν φυσικό αέριο.

Εθνική: Σημαντική αύξηση κερδών αναμένει η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που σημειώνει πως τα κέρδη αναμένεται να φτάσουν στα 133-134 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26%.

ΟΤΕ: ”Όχι” σε στρατηγικό επενδυτή, ”ναι” σε συμμαχίες λέει ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Γ. Παναγόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Εξάλλου, η Καθημερινή σημειώνει πως το ποσοστό του ΟΤΕ στην Cosmote έχει υπερβεί το 60%.

Τράπεζα Πειραιώς: Τρεις κινήσεις ενίσχυσης πραγματοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία συγκεκριμένα αναφέρεται στην απορρόφηση της ΕΕΕΧ, σε πωλήσεις θυγατρικών και στην αύξηση των τραπεζικών καταστημάτων.

Κινήσεις συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο προβλέπει εντός του 2005-2006 ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σημειώνει η Ημερησία.

ΔΕΗ: Την καταβολή του πλήρους ποσού του εφάπαξ για περίπου 100.000 υπαλλήλους της ΔΕΗ που συνταξιοδοτήθηκαν από 1995 ως σήμερα εισπράττοντας ”κολοβή” την αποζημίωσή τους αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Γενική: Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία η αύξηση θα γίνει με την καταβολή μετρητών και το ύψος της θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

ΚΑΕ: Νέες δραστηριότητες δρομολογούν τα ΚΑΕ, σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα αναφέρει τα σχόλια της Praxis ΑΧΕΠΕΥ για τις προοπτικές και τη δυναμική του ομίλου.

ΟΛΠ: Έπειτα από δέκα χρόνια διαρκούς ανάπτυξης το λιμάνι του Πειραιά στη διάρκεια του 2004 παρουσίασε μείωση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά 4%, αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως η διοίκηση του ΟΛΠ παραμένει παθητικός παρατηρητής της διαρροής και το 2005.

Μαρίνα Φλοίσβου: Η Lamda Technol Flisvos Marina, η οποία έχει αναλάβει τη μαρίνα Φλοίσβου, προχωρά σε αίτηση διαιτησίας με την ΕΤΑ, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v